Bloedbad in toeristenplaats Luxor; Bij aanslag in Egypte 69 doden

KAIRO, 17 NOV. Bij een aanslag in de Egyptische toeristenplaats Luxor zijn vanochtend zeker 69 mensen gedood, onder wie 61 toeristen. Koningin Beatrix, die op staatsbezoek is in Egypte, zal maandagavond een aangepaste staatsrede uitspreken. Vooralsnog is er geen wijziging in het programma van het staatsbezoek.

Het is de verreweg bloedigste aanslag op toeristen sinds moslim-extremisten in 1992 de aanval openden op het lucratieve toerisme om op die manier de Egyptische regering te ondermijnen.

Volgens zegslieden stalen gewapende mannen in Luxor een lege bus en reden erin naar de Deir al-Bahri tempel, die ook bekend staat als Hatshepsut, in de Vallei van de Koningen aan de westelijke oever van de Nijl, een toeristische top-attractie. Daar openden ze in het wilde weg het vuur op de menigte buitenlanders en Egyptenaren. In de eerste berichten was sprake van twee doden, maar het dodencijfer steeg snel.

De Egyptische staatstelevisie meldde dat zes gewapende mannen bij de aanslag betrokken waren en dat zij allen op hun beurt waren gedood. In andere berichten werd gesproken van elf daders.

Een Japanse diplomaat meldde van de Egyptische autoriteiten te hebben vernomen dat onder de gedode toeristen Japanners waren. Een Zwitserse diplomaat had gehoord dat een Zwitser was gedood. Hij zei dat verscheidene Zwitserse toeristenbussen ten tijde van de aanslag ter plaatse waren.

“Dit zal ons grote problemen opleveren”, zei een touroperator in Kairo. “Dit zal niet makkelijk overgaan. Dit is te veel geweld in een van de attractiefste plaatsen van Egypte. Het is verschrikkelijk.”

De toeristenindustrie, een van de zuilen van de Egyptische economie, heeft in de eerste helft van de jaren negentig zwaar geleden onder aanslagen van moslim-extremisten. De autoriteiten hadden de moslim-extremisten echter genadeloos teruggeslagen, en hun werkterrein tot het gebied van Minya en Assiut beperkt. Bij deze oorlog zijn meer dan 1.100 mensen gedood, veruit de meesten moslim-extremisten en politiemannen.

Op 18 september werden echter weer tien mensen gedood, onder wie negen Duitse toeristen, bij een aanslag op een bus bij het Egyptisch Museum in Kairo. Het was de eerste dergelijke aanslag in Egypte sinds anderhalf jaar, toen 17 Griekse toeristen bij de piramiden werden doodgeschoten. (AFP, Reuters, AP)

Koningin Beatrix en prins Claus zijn vanmorgen hun staatsbezoek aan Egypte begonnen. Een functionaris van de Rijksvoorlichtingsdienst wees erop dat het initiatief tot wijziging van het programma van de Egyptische gastheren moet komen. “Zolang deze de veiligheid van de koningin kunnen garanderen zal ook de koningin geen initiatief nemen tot wijzigingen van het programma.”