Bankroet grote bank Japan door 'luchtbel' en koersval

TOKIO, 17 NOV. De Japanse Hokkaido Takushoku Bank heeft vandaag feitelijk haar faillissement aangekondingd. De bank is een van de tien grote, landelijke banken. Het is de eerste keer sinds de oorlog dat een bank van deze omvang ten onder gaat.

President Yoshimasa Kawatani kondigde vandaag op een persconferentie aan dat zijn bank de hoop op zelfstandig herstel heeft opgegeven en de lopende activiteiten zal overdragen aan een andere bank. Oorzaak van de ondergang is het grote aantal oninbare leningen dat de bank heeft overgehouden na het uiteenspatten van de 'luchtbel', de hausse in grond- en aandelenprijzen eind jaren tachtig. Wegens lage kredietwaardigheid had de bank de laatste tijd grote moeite te lenen op de geldmarkt.

Het laatste zetje richting faillissement kreeg de bank, volgens analist W. Altherr van het effectenhuis Jardine Flemings in Tokio, met de daling van de aandelenkoersen. De noteringen op de beurs van Tokio bereikten de afgelopen week het laagste peil in twee jaar. Aandelen vormen voor banken een belangrijk deel van het eigen vermogen dat ze dienen aan te houden ten opzichte van hun uitstaande leningen. Juist vandaag herstelde Tokio zich met een koersstijging van bijna 8 procent.

De Japanse centrale bank zal de Hokkaido Takushoku Bank voorzien van speciale leningen ter dekking van de tegoeden van klanten van de bank, zo deelde minister van Financiën Hiroshi Mitsuzuka vandaag op een persconferentie mee. Deze tegoeden zijn geheel gegarandeerd zodat particulieren geen vrees voor hun spaargeld hoeven te hebben.

Het faillissement betekent het definitieve einde van het 'konvooisysteem' van het ministerie van Financiën. Dit was de benaming van de ongeschreven regel dat het ministerie het bestaan van elke bank garandeerde en geen faillissementen tolereerde. Vorig jaar kwam hiervan al het einde in zicht met het faillissement van een kleine, regionale bank. Nu is dan een grote, landelijke bank het slachtoffer. “Het einde van de mythe van de grote banken”, kopte het dagblad Asahi vanavond. De Hokkaido Takushoku Bank was de kleinste broeder onder deze banken met de grootste last aan 'slechte leningen'.

    • Hans van der Lugt