Bank Bangert koopt voor miljoen strafvervolging af

ROTTERDAM, 17 NOV. De in opspraak geraakte effectenbank Bank Bangert Pontier heeft met het Openbaar Ministerie een schikking getroffen van 1 miljoen gulden. In ruil hiervoor zal de bank niet strafrechtelijk worden vervolgd. Voorzover bekend is dit het hoogste bedrag dat een Nederlandse bank ooit heeft betaald om aan vervolging te ontkomen.

Justitie deed vorige week maandag een inval bij het effectenkantoor, dat wordt verdacht van overtreding van de wet Melding Ongebruikelijke Transacties. Volgens justitie heeft Bank Bangert Pontier zeer veel grote transacties in contanten gedaan die “mogelijk duiden op witwassen.” Het schikkingsbedrag is een boete en tevens een terugbetaling van “wederrechtelijk verkregen voordeel”.

Het openbaar ministerie zegt deze transactie te hebben aangeboden om te voorkomen dat klanten van Bank Bangert Pontier die niets met deze zaak te maken hebben financieel ernstig gedupeerd worden. Bovendien vindt het openbaar ministerie dat het financieel-economische belang van het voortbestaan van de bank zwaarder weegt dan het maatschappelijk belang van strafvervolging. Justitie houdt de mogelijkheid open dat directieleden of werknemers wel strafrechtelijk worden vervolgd.

Justitie kreeg Bank Bangert Pontier in het vizier toen bij een huiszoeking in Amsterdam, in het kader van de beursfraudezaak, grote hoeveelheden contant geld werden aangetroffen met wikkels die verwezen naar rekeningen bij de effectenbank. De betrokken rekeninghouder, Eddie S., heeft de afgelopen jaren grote hoeveelheden contant geld bij Bangert Pontier opgenomen, zonder dat het effectenkantoor hiervan melding heeft gemaakt bij het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT). Friesland Bank, grootaandeelhouder van Bank Bangert Pontier, maakte vanochtend bekend haar belang in de effectenbank met twintig procentpunt te vergroten tot tachtig procent van de aandelen. Het pakket is afkomstig van de directie van Bank Bangert Pontier, die vorige week terugtrad. Met de uitbreiding van haar belang zegt Friesland Bank de twijfel omtrent “de financiële integriteit en betrouwbaarheid” van Bank Bangert Pontier te willen wegnemen. De Friese bank zal de naam Bank Bangert Pontier wijzigen in Friesland Bank Securities.