ATP renoveert tenniscircuit

HANNOVER, 17 nov. De ATP gaat de organisatie van het tenniscircuit ingrijpend wijzigen. Dat heeft directeur Mark Miles van de spelersbond gisteren op een persconferentie in Hannover bekendgemaakt. Met ingang van het jaar 2000 geldt een eenvoudiger puntensysteem voor de wereldranglijst.

In het huidige systeem tellen uitsluitend de beste veertien resultaten en wordt ook rekening gehouden met resultaten uit het voorafgaande jaar. Vanaf 2000 begint de puntentelling elk jaar opnieuw op 1 januari. Bovendien tellen alle behaalde resultaten.

Met dat systeem hoopt de ATP te voorkomen dat tennissers alleen verschijnen op toernooien om hun startgeld te incasseren in de wetenschap dat een nederlaag in de eerste ronde geen effect hoeft te hebben op hun ranking. De ATP gaat ook nauwer samenwerken met de vrouwentour WTA, het Grand Slam Committee en de ITF, verantwoordelijk voor de organisatie van de Davis Cup. Er komt een gezamenlijk WK en de Grand Slam Cup verdwijnt. Dat toernooi zal jaarlijks op een ander continent worden gehouden. Ook worden de spelers en speelsters verplicht, onder dreiging van puntenstraf, deel te nemen aan twaalf toernooien met een speciale status: de vier grandslams, Indian Wells, Key Biscane, twee nader aan te wijzen Europese graveltoernooien, een hardcourttoernooi in de Verenigde Staten, Stuttgart, Parijs en het wereldkampioenschap.