Alpha

Alpha. Come From Heaven (Virgin 7243 8 44831)

Het Britse duo Alpha heeft zelf geen stem. Daarvoor worden losse krachten ingeschakeld. Het is daarom knap dat de vier huurlingen toch een eenduidige identiteit weten over te brengen: ze klinken op dezelfde manier melancholisch als de instrumentatie die Alpha, ofwel de muzikanten Corin Dingley en Andy Jenks, geconstrueerd hebben.

Alpha komt uit Bristol en bracht de debuut-cd Come From Heaven uit via het Melankolic-label van stadsgenoten Massive Attack. Alpha past dan ook moeiteloos in het triphop-stramien dat zo'n drie jaar geleden in Bristol werd ontwikkeld. Come From Heaven is net zo'n elegant debuut als Dummy van Portishead (1994) en drijft op dezelfde pijlers. Er is meer dan alleen muziek, op de nummers lijkt op bijna willekeurige manier te worden ingebroken door flarden conversatie en stoffig geruis - alsof in de ruimte naast de studio een oude film hard werd afgespeeld.

De stemmen die gebroken klinken, als het resultaat van een leven lang drinken en emotioneel redeneren, duiken op uit een geraffineerd decor van deinende synthesizerflarden, cocktailpiano en ontspannen drums. De instrumentatie maakt gebruik van samples uit bekende songs van Burt Bacharach, Bobby Gentry en Dusty Springfield en een voordracht van dichteres Sylvia Plath, die onherkenbaar blijven. Maar al zijn ze geheimzinnig vervormd, ook de sfeer van deze grootheden bepaalt Alpha's prachtige muziek.

    • Hester Carvalho