Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Human interest

Al jaren ben ik verliefd op u

Hallo Lieve..., door Johnny Lion en Joop Oonk. Uitg. Andromeda, ƒ 15,-.

“Mijn beroep is amateurfotograaf”, schrijft een 31-jarige man aan de televisiepresentatrice Manuela Kemp, “maar ik kan je verzekeren dat ik beter ben dan de meeste professionele fotografen.” Hij stelt de bekende Nederlandse voor dat hij naaktfoto's van haar zal maken, in een bad of een hooiberg of een bed met zwarte lakens, “waarbij het accent ligt op je borsten en je benen, want die bewonder ik zeer.” Omdat hij helaas niet kan beschikken over veel geld, stelt hij haar een honorarium van ƒ 100 in het vooruitzicht. Maar als hij erin zou slagen zijn foto's aan Playboy of Penthouse te verkopen (“en ik denk wel dat dat gaat lukken!”), kunnen ze de winst samen delen. En ze hoeft zich ook geen zorgen over het logies te maken; ze kan bij hem logeren.

Jammer genoeg vermeldt de vanmiddag ten doop gehouden bundel Hallo lieve..., waarin deze dagdromerij is afgedrukt, niet of Manuela Kemp de brief ook heeft beantwoord - en wat ze dan heeft teruggeschreven. Evenmin is dat het geval bij alle andere brieven die hier zijn verzameld.

Zo zullen we nooit weten of Albert Mol ooit is ingegaan op de religieus getinte voorstellen van een hitsige bewonderaar (“neem mij, Albert, mij, Jeanne d'Arc, die ik was, toen de vlammen mijn geil hoog opjoegen in de roze dageraad van Rouen”) en of de presentatrice Patty Brard heeft gereageerd op het uiterst beleefde verzoek van een kijker om hem een foto met handtekening te sturen. Zó beleefd dat in de brief zelfs al was ingecalculeerd dat hij nul op het rekest kon krijgen: “Is het niet uw gewoonte dan respecteren wij dat ook.”

Hallo Lieve... is samengesteld door de jaren-zestig-coryfeeën Johnny Lion en Joop Oonk, respectievelijk zanger en gitarist van The Jumping Jewels. Blijkens het voorwoord ontstond het idee tot een bundeling van brieven aan sterren, toen Oonk zijn ex-collega vertelde over het schriftelijke geraaskal dat hij van iemand ontving als reactie op zijn medewerking aan een reclamecampagne voor een vitaminepreparaat: “Dag Joop Oonk. Glitter maar door met je Glameur, vreet jij en Je vrouw die verjongenstabletten maar. Zet ze op de Kachel dan worden ze gaar. Geheime oxydanten dat zijn je domme Klanten...” De vraag luidde vervolgens hoe de fanmail van de hedendaagse vedetten er uitziet.

Nog net zo, luidde hun conclusie, toen ze van dertig bekende Nederlanders een keuze uit de kijkerspost hadden ontvangen. Hooguit lijkt het alsof er weinig sprake meer is van zulke schriftelijke scheldpartijen, maar dat kan natuurlijk ook liggen aan de selectie die de prominenten zelf hebben gemaakt. Menigeen zal misschien liever hebben gekozen voor brieven vol bewondering dan voor een haatdragend epistel.

Het aanbod loopt uiteen van vriendelijk geformuleerde huwelijksaanzoeken (een 54-jarige man aan Willeke Alberti: “Ik wil me graag helemaal aan jou geven en intiem zijn met elkaar”) tot verrassende confidenties, zoals die van een vrouw die de acteur Peter Tuinman tot afslanken maant: “Al jaren ben ik verliefd op u. Tot nu toe had mijn man hier niet problemen mee. Hij lijkt een beetje op u. Maar nu zag ik u laatst op televisie en zag dat u veel dikker bent dan eerst. Zou u een beetje af kunnen vallen? Mijn man, een schat verder, wil niet dikker worden en hij gaat hierdoor steeds minder lijken. En ik blijf verliefd op u en vindt mijn man steeds minder leuk. Ik probeer al wat vetter te koken, maar dat lust hij niet.”

Vertederend zijn vooral ook de brieven van kinderen die hun idool onbekommerd uitnodigen voor het bijwonen van een sportwedstrijd of een schooluitvoering, en hun eigen idealen kernachtig onder woorden brengen. Zo schrijft een 14-jarig meisje aan de zangeres en presentatrice Angela Groothuizen ronduit: “Ik wil ook graag beroemd worden. Filmster of zo. Hoe, dat weet ik nog niet. Volgens mij wordt dat nog een hele klus.”

Maar het is Manuela Kemp die van deze dertig sterren het meest tot de verbeelding blijkt te spreken. Niet alleen werd ze benaderd door iemand die naaktfoto's wilde maken, maar ook door een 45-jarige man die haar als minnares wilde. “Mijn vrouw houdt niet van sex en ik juist heel veel en als ik in jouw ogen kijk, via de televisie, zie ik dat jij mij wilt”, aldus zijn brief. Hij laat haar zelfs weten dat hij voor het komende weekeinde al een hotelkamer “ergens in Nederland” heeft gereserveerd. “Bel me, liefst vrijdagmiddag, voor de definitieve afspraak. En, o ja, ik hou van rode lingerie en opgestoken haar...”