Afghanistan: krijgsheer ontdekt massagraven Talibaan

NEW DELHI, 17 NOV. In het noorden van Afghanistan zijn enkele massagraven ontdekt van in totaal zo'n 1.500 tot 2.000 strijders van de streng islamitische Talibaan. Dit heeft een woordvoerder van de Afghaanse krijgsheer Abdul Rashid Dostam vanmorgen volgens het meestal goed geïnformeerde persbureau Afghan Islamic Press bekend gemaakt. De ruim 20 graven bevinden zich in de buurt van de plaats Shibargan in de provincie Jozjan, waar vooral leden van de Oezbeekse minderheid wonen.

Aangenomen wordt dat het om de lichamen gaat van Talibaan-strijders die het afgelopen voorjaar krijgsgevangen werden gemaakt tijdens zware gevechten om de controle van het noorden van Afghanistan. In totaal zouden er destijds zo'n 3.000 Talibaan gevangen zijn genomen. Wat er met de overige duizend is gebeurd, staat niet vast.

Dostam zelf werd in mei enige tijd verdreven uit zijn hoofdstad Mazar-i-Sharif, maar keerde in september terug uit een tijdelijke ballingschap in Turkije. Samen met de Tadzjiekse leiders Burhanuddin Rabbani en Ahmed Shad Massoud vormt hij thans weer de ruggegraat van de oppositie tegen de Talibaan.

Dostam heeft volgens zijn woordvoerder aangeboden mee te werken aan transport van de stoffelijke overschotten naar de gebieden van de Talibaan. De streng islamitische groep, die zich ten doel heeft gesteld heel Afghanistan aan haar uiterst strikte uitleg van de islam te onderwerpen, heeft ongeveer tweederde van het land in handen. Dostam stelde tevens voor vijftig Talibaan-strijders, die hij nog gevangen hield, uit te wisselen tegen twee prominente Oezbeekse krijgsgevangenen aan Talibaan-zijde.

De Talibaan in Shibargan waren gevangen genomen, nadat een Oezbeekse rivaal van Dostam, generaal Abdul Malik Pahlawan, met hen in conflict was geraakt na een kortstondig bondgenootschap in mei. Ook Malik Pahlawan maakt nog deel uit van de alliantie tegen de Talibaan. Zijn relatie met Dostam is echter gespannen en onlangs kwam het tot hevige schietpartijen tussen hun aanhangers.