ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de taaislijmziekte bij baby's. Een aantal deskundigen pleit ervoor baby's door middel van een hielprikje standaard te controleren op deze meest voorkomende erfelijke ziekte onder blanken. Verder een reportage uit de Hoekse Waard waar in Cromstrijen een dorpsrel in wording is waarbij inwoners het gemeentebestuur betichten van wanbeleid. Ned.2, 17.29-19.01u.

Netwerk. Portret van de voormalige president van de Bondsrepubliek Richard von Weizsäcker naar aanleiding van het verschijnen van zijn boek Vier Tijdperken. Verder een reportage over de circa 5.000 doof-blinden in Nederland die door hun handicap in een groot isolement verkeren.Ned.1, 20.26-20.59u.

Het elfder uur. Korte interviews met de burgemeester van Tilburg Johan Stekelenburg (oud-voorzitter van het FNV), met journalist Dick Verkijk over zijn onlangs verschenen memoires Van pantservuist tot pantservest en met kanunnik Van der Valk uit Weert over het afnemen van het kerkbezoek door rooms-katholieken.

Nova. De Iraakse vice-premier Tareq Aziz lanceerde in Le Figaro een compromis in het geschil tussen de VN en Irak. Een portret. Verder een reportage over sociale pensions die de opvang regelen van psychiatrische patiënten. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Zuflucht Wildnis. Natuurfilm over in gevangenschap gefokte baardgieren die worden uitgezet in hun natuurlijke omgeving. In het Oostenrijkse natuurpark Hohe Tauern wennen de dieren langzaam aan hun nieuwe leven. Duitls.1, 20.15-21.00u.

Gebroken verleden. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.29-21.29u.

Document: Een meisje tegen de mafia. De 17-jarige Rita Atria rebelleert openlijk tegen haar Siciliaanse mafiafamilie. Ze wordt verstoten, duikt onder en pleegt zelfmoord. BRTN2, 20.30-21.25u.

Curaçao: Van Watamula tot Punt Kanon. Ditmaal over Magali Jacobi, lid van de eilandsraad, die zich inzet voor de mensen uit de krottenwijken. Zij bezoekt een vrouw bij wie de electriciteit en het water werden afgesloten. Ned.3, 21.29-22.00u.

Land of the Tiger. Zesdelige natuurserie over India, gepresenteerd door schrijver/milieubeschermer Valmik Thapar. In Tiger's Domain bevindt hij zich in de bossen en op de grasvlakten rondom Kanha, waar behalve veel tijgers ook de zeldzame Aziatische leeuwen wonen. BBC2, 21.30-22.20u.

Dokument: In vuur en vlam. Zesdelige serie over de Utrechtse brandweer, aan de hand van persoonlijke verhalen van brandweermannen en -vrouwen. Ditmaal: specialisten als duikers en milieubrigade. Ned.1, 22.48-21.31u.

De euro. Slot van een Teleac/NOT-serie over de nieuwe Europese munt: Organisatie en commercie. Ned.2, 23.35-0.00u.

KUNST

Making Masterpieces. Neil MacGregor, directeur van de National Gallery, vertelt hoe meesterwerken tot stand komen. Ditmaal het gebruik van olieverf en kwast en de signatuur van de schilder. De schilderijen zijn van Rembrandt, Titiaan, Van Gogh en Monet. BBC2, 20.30-21.00u.

Het uur van de wolf. Portret van altsaxofonist Piet Noordijk, met o.a. aandacht voor de cd Piet plays Bird, een hommage aan zijn grote voorbeeld Charlie Parker. Noordijk zit dit jaar 50 jaar in het vak en vierde in mei zijn 65ste verjaardag. Ned.3, 23.23-0.18u.

Ein Lied vom Sommer. Portret door Ken Russell van de Britse componist Frederick Delius (1862-1934), gemaakt vanuit het oogpunt van diens secretaris tijdens de laatste vijf jaar van zijn leven. Duitsl.2, 1.35-2.50u.

AMUSEMENT

Film 97 with Barry Norman. Aandacht voor de films Seven Years In Tibet met Brad Pitt, Keep The Aspidistra Flying met Helena Bonham-Carter, Regeneration over de dichter Siegfried Sassoon en Lawn Dogs van regisseur John Duigan. Verder een reportage over de speciale effecten in de film Titanic. BBC1, 0.30-1.00u.

FILM

City Slickers II: The Legend of Curly's Gold (Paul Weiland, 1994, VS). Voorspelbaar vervolg op surprise-hit City Slickers (1991). De drie vrienden zijn inmiddels van hun respectievelijke mid-life-crises bekomen, maar wel in voor nog wat avonturen buiten de grote stad. Gaan met behulp van onvervalste schatkaart op zoek naar fortuin. Palance die in deel 1 stierf, keert terug als zijn tweelingbroer. SBS6, 20.25-22.30u., onderbroken door reclame.

Fall Time (Paul Warner, 1995, VS). In jaren vijftig gesitueerde televisiefilm met all-star cast. David Arquette, Stephen Baldwin en Jason London zetten bij wijze van studentengrap een bankoverval in scène, net op het moment dat bendebaas Mickey Rourke dat werkelijk van plan is. Twin Peaks-meisje Sheryl Lee als gangsterliefje. Ondanks vergezochte thema toch verrassend einde. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame.

China Moon (John Bailey, 1994, VS). Moderne film noir van voormalig director of photography John Bailey moet het vooral van de fotografie hebben. Daar werd legendarische nouvelle-vague cameraman Willy Kurant voor ingehuurd. Detective (Ed Harris) wordt verliefd op mooie dame (Madeleine Stowe) met vervelende echtgenoot. Het komt goed uit dat haar man vermoord wordt gevonden, maar wie heeft het gedaan? Duitsl.2, 22.15-23.50u., nagesynchroniseerd.

Fog over Frisco (William Dieterle, 1934, VS). Bette Davis in een van haar betere rollen. Snel gemonteerde en door zijn voor de jaren dertig overdonderende tempo opvallende film over moord en ellende in bankiersmilieu. In een onregelmatig geprogrammeerde cyclus met films van regisseur William Dieterle. Duitsl.1, 0.45-1.50u., zwart-wit. nagesynchroniseerd.

. Last Embrace (Jonathan Demme, 1979, VS). Zie Film-vooraf. BBC1, 1.00-2.40u.