Zanger-gitarist Rainer overleden

TUCSON, 15 NOV. De gitarist en zanger Rainer Ptacek, die begin jaren negentig als solo-artiest bekend werd met albums als Worried Spirits en Nocturnes, is woensdag op 46-jarige leeftijd aan kanker overleden.

Rainer, zoals zijn artiestennaam luidde, groeide als zoon van Oost-Duitse vluchtelingen op in Chicago, en verhuisde in de jaren zeventig naar Tucson, Arizona. Daar speelde hij gitaar in de rhythm & blues-bands Giant Sand en Rainer And Das Combo. In de jaren negentig bouwde hij op zijn melancholieke en breekbare woestijn-en-prairieblues een solocarrière, die ten einde kwam toen anderhalf jaar geleden een hersentumor bij hem werd geconstateerd. Drie maanden geleden bracht Atlantic Records nog een 'tribute album' met Rainer-covers uit, waaraan werd meegewerkt door Robert Plant, Jimmy Page, Emmylou Harris and P.J. Harvey. (APE)