Washington is 'besmet'

WASHINGTON, 15 NOV. George Washington, de eerste Amerikaanse president, de vader van de natie, is in New Orleans “besmet” verklaard. Omdat Washington slaven hield heeft de George Washington Elementary School in New Orleans onlangs na 74 jaar haar oude naam afgedankt en verandert in de Dr. Charles Richard Drew Elementary, naar een zwarte arts uit begin van deze eeuw die een methode ontwikkelde om bloedplasma houdbaar te maken.

Het overkoepelende bestuur van alle openbare scholen in New Orleans, waar 91 procent van de leerlingen zwart is, verbiedt scholen sinds 1992 om in hun namen voormalige slavenhouders te eren of “anderen die niet iedereen gelijke kansen wilden geven”.

Voor zover bekend heeft nu voor het eerst een school geoordeeld dat de nagedachtenis aan George Washington onwaardig is, de man die een hoofdrol speelde in de Amerikaanse onafhankelijkheidsstrijd aan het einde van de achttiende eeuw en die nog altijd een symbool is van de Amerikaanse nationale identiteit.

In de VS zijn zo'n 450 scholen naar Washington genoemd. Bovendien heten de hoofdstad, een deelstaat en talloze wegen en bruggen naar hem en staat zijn beeltenis op de quarter, de munt van 25 dollarcent. Dat hij slaven hield op is algemeen bekend. Hij was echter voorstander van geleidelijke afschaffing van de slavernij.