'Vutters moeten dreigende computerramp voorkomen'

ROTTERDAM, 15 NOV. Vutters moeten het tekort aan vakmensen opvangen in de crisis die dreigt doordat computers de overgang naar het nieuwe millennium niet aankunnen. Gepensioneerden beheersen programmeertalen die vroeger in veel computersystemen zijn gebruikt. De vutters moeten tegen financieel aantrekkelijke voorwaarden aan de slag kunnen.

Dit bepleiten adviseurs van het zogeheten Millennium Platform dat in september is opgericht door de overheid en de werkgeversorganisatie VNO-NCW. Het platform moet bedrijven doordringen van de noodzaak hun computersystemen aan te passen vóór het jaar 2000.

Het millenniumprobleem treedt op, doordat jaartallen in de huidige computersystemen vaak met de laatste twee cijfers worden aangeduid. Het jaar 2000 wordt dan geregistreerd als 00. De overgang van 1999 naar 2000 is dan voor de computer een overgang van 1999 naar 1900.

Als systemen niet op tijd worden aangepast, kan dit wereldwijd leiden tot een administratieve chaos en het blokkeren van liften, machines en andere computergestuurde systemen. De branche-organisatie Fenit heeft becijferd dat tot het jaar 2000 jaarlijks 17.000 computerdeskundigen nodig zijn, terwijl er jaarlijks niet meer dan duizend afstuderen.

Oudere automatiseringsexperts kennen programmeertalen, zoals COBOL, die in de jaren zestig en zeventig zeer veel werden gebruikt, maar die nu deels zijn vervangen door nieuwere. Hun expertise is nodig om oudere systemen geschikt te maken voor de overgang naar de volgende eeuw. Wel moet dit werk fiscaal aantrekkelijk worden gemaakt, vindt het platform, omdat vutters nu financieel worden gekort op alles dat ze bijverdienen. Adviseur P. van Delft, verantwoordelijk voor het millenniumprobleem bij PTT Telecom, vindt dat de overheid het tekort aan deskundigen deels met een wettelijke regeling voor gepensioneerden zou moeten opvangen.

De ernst van het millenniumprobleem, waarvan het bestaan al sinds de jaren zestig bekend is, dringt in het bedrijfsleven langzaam door. Veel grote bedrijven zijn al jaren geleden begonnen met de aanpak ervan, maar het midden- en kleinbedrijf lijkt nog nauwelijks van de gevaren doordrongen.

Ook de overheid is nog maar net begonnen om zijn systemen te bekijken. “Het probleem is zwaar onderschat”, zegt P. Hagedoorn, projectleider van het Milennium Platform. “Het kan een horror-scenario worden”, zegt hij. “Elk bedrijf krijgt ermee te maken”, zegt de woordvoerder van de werkgeversorganisatie VNO-NCW. “Ook de slager die een automatische weegmachine heeft.”

    • Daniela Hooghiemstra
    • Michiel van Nieuwstadt