Voorbereidingen confrontatie; Bagdad wil 'dialoog' met Veiligheidsraad

BAGDAD, 15 NOV. De Iraakse minister van Buitenlandse Zaken, Mohammed Saeed al-Sahaf, heeft de Veiligheidsraad opgeroepen tot een “serieuze dialoog” met Irak om de huidige crisis op te lossen.

Volgens de minister is Irak niet uit op een confrontatie met de Verenigde Staten. “Wij vragen dat naar onze eisen wordt geluisterd, daarover wordt gediscussieerd en een serieuze dialoog tot stand komt om zo van de huidige situatie af te komen van de sancties, die al meer dan zeven jaar aan Irak worden opgelegd.”

De minister zei echter niet uit te sluiten dat het elk moment tot een confrontatie kan komen. “Hoe ver staan de Amerikanen en hun knechtjes, de Britten, nog af van agressie tegen Irak? Wel, het kan ieder moment gebeuren. Het zou ons helemaal niet verbazen (als het tot een confrontatie komt.)” De volgende vlucht met een U-2 verkenningsvliegtuig, die naar verwachting morgen plaatsheeft, zou wel eens tot doel kunnen hebben om een Amerikaanse en Britse aanval voor te bereiden, aldus de minister. “Irak zal zich tegen elke agressie verzetten en sterk en stabiel (uit een oorlog) komen.”

Saeed al-Sahaf bevestigde dat “vrijwilligers” zich inmiddels als 'menselijk schild' hebben opgesteld bij fabrieken in vooral Bagdad om deze te beschermen tegen Amerikaanse aanvallen. Volgens de minister gaat het om “een grote volksbeweging”. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft tegen de Iraakse aankondiging geprotesteerd. Zelfs als het 'echte' vrijwilligers zijn, zou Irak de vorming van 'menselijke schilden' moeten voorkomen, aldus de secretaris-generaal.

Dat de regering in Bagdad de bevolking aan het voorbereiden is op een militaire confrontatie, blijkt ook uit de bekendmaking gisteren op de staatstelevisie dat benzine wordt gerantsoeneerd. Vanaf vandaag wordt voor elke auto veertig liter benzine per vier dagen beschikbaar gesteld.

Bij de aankondiging verwees de presentator enkele keren naar de Golfoorlog, de 'moeder van alle veldslagen'. “In deze dagen van onsterfelijkheid, waarin ons grootse volk de meest glorieuze voorbeelden laat zien van standvastigheid als het een stralend nieuw hoofdstuk schrijft in de grote en eeuwige moeder van alle veldslagen, willen we onze burgers gerustellen dat aan hun behoefte voor olieproducten zal worden voldaan”, aldus de aankondiging.

De Iraakse Revolutionaire Raad heeft gisteren een verbod uitgevaardigd op het schieten met vuurwapens. Overtredingen, aldus de Raad in een bekendmaking, kunnen bestraft worden met een miljoen dinar (ongeveer duizend gulden). (AP, AFP, Reuter)