The Naked Gun 2 1/2

The Naked Gun 2: The smell of fear (David Zucker, 1991, VS). Ned.1, 21.12-22.37u.

'Spoofs' worden ze genoemd: Amerikaanse filmkomedies vol verwijzingen naar andere films en waarin de grappen elkaar in een moordend tempo opvolgen. De bekendste makers van deze humor worden aangeduid met de letters ZAZ, oftewel Zucker, Abrahams en Zucker. Drie jeugdvrienden die samen onder meer Kentucky Fried Movie, Flying High en Top Secret maakten, voor ze halverwege de jaren tachtig besloten op eigen kracht verder te gaan. Jim Abrahams ging voort op de ingeslagen weg met Hot Shots! Jerry Zucker regisseerde onder meer de hits Ghost en First Knight. En David Zucker werd drijvende kracht achter The Naked Gun. De eerste van de drie films die sinds 1988 onder die titel verschenen had als ondertitel: 'From the files of Police Squad'. Daarmee werd verwezen naar de televisieserie uit 1982 die na zes afleveringen een zachte dood stierf. Het materiaal dat ZAZ voor die serie had geschreven kreeg een herkansing als film.

Het succes van die eerste film was vooral te danken aan de droge manier waarop voormalig disc-jockey en TV-acteur Leslie Nielsen invulling gaf aan zijn rol als inspecteur Frank Drebin. Alle kwaliteiten van een filmheld worden in Drebin verenigd: hij is mannelijk, moedig en galant. De ernst waarmee Nielsen zijn personage vertolkt maakt de ravage die hij aanricht des te leuker. Nielsen roept soms herinneringen op aan het gestuntel van Peter Sellers als de al even zelfingenomen inspecteur Clouseau. Ook de tweede Naked Gun film kwam geheel volgens de ZAZ-formule tot stand: een onzinnig verhaal, absurde humor en veel verwijzingen naar de filmwereld. Saillant detail is dat David Zucker dit keer ook Ghost parodieerde, een film van zijn broer Jerry. De (originele) scène waarin Patrick Swayze zich tegen de pottenbakkende Demi Moore aan vleit, ontaardt bij Frank Drebin en zijn geliefde (Elvis-weduwe Priscilla Presley) in een modderbad. Andere vaste krachten in de Naked Gun films zijn veteraan-acteur George Kennedy en O.J.Simpson.

    • Erik Spaans