Steven Spielberg van plagiaat beschuldigd

RIJSWIJK, 15 NOV. De schrijfster Barbara Chase-Riboud claimt twintig miljoen gulden wegens plagiaat bij de producenten van Amistad, de nieuwste film van Steven Spielberg. Het script voor de film zou 'schaamteloos gestolen' zijn uit Chase-Ribouds boek Echo of Lions uit 1989.

Beide werken gaan over een opstand van Afrikaanse slaven in de vorige eeuw. De centrale figuur in zowel het Amistad-script als Echo of Lions is Cinque, de charismatische leider van een opstand op het Spaanse slavenschip La Amistad. Volgens Chase-Riboud vertonen beide werken 'schokkende overeenkomsten'. De controverse tussen de zwarte schrijfster en de cineast is nog aangescherpt door het raciale element. Spielberg maakte enkele jaren geleden nog The Color Purple, een aanklacht tegen de rechteloosheid van zwarten. In de aanklacht wordt gesproken van 'een paradox' dat juist Spielberg nu een zwarte vrouw haar ontkenning onthoudt. (ANP)