Offertes onrendabele spoorlijn

ENSCHEDE, 15 NOV. Twee openbaar-vervoerbedrijven hebben belangstelling getoond voor de exploitatie van de spoorlijn Almelo-Mariënberg. De Midnet Groep in Amersfoort en de Oostnet Groep in Arnhem, beide VSN-dochters, hebben gisteren een offerte uitgebracht bij de Regio Twente.

Volgende week vindt overleg plaats tussen de regio, de provincie Overijssel en met het ministerie van Verkeer en Waterstaat. In de loop van december wordt vervolgens een besluit genomen.

Op vrijdag 24 oktober had de regio vijf bedrijven uitgenodigd een offerte uit te brengen. Behalve de twee inschrijvers waren dat Vancom Nederland, Bentheimer Eisenbahn en Lovers Rail. De eerste twee waren door de Regio Twente geselecteerd en lieten al eerder weten geen belangstelling te hebben voor de exploitatie van wat bekend staat als de minst rendabele spoorlijn van Nederland.

Voor Lovers gold een ander verhaal: het bedrijf schreef deze zomer een brief aan de regio waarin werd gemeld dat het “zeer geïnteresseerd” was in het onderhouden van een dienstregeling op de lijn. Om de zaak rendabel te maken zou onder andere een fiets-leaseplan worden ingevoerd.

Waarom Lovers niet heeft gereageerd, wil de Regio-woordvoerder niet zeggen. Bij Lovers was gisteravond niemand aanwezig om op het besluit te reageren. Als alles goed gaat, begint de nieuwe vervoerder op 24 mei volgend jaar.