Londen dreigt met proces om Roma

LONDEN, 15 NOV. De Britse regering heeft twee veerbootmaatschappijen, P & O Ferries en Stena, met een proces gedreigd. De maatschappijen weigeren om vliegtickets te betalen van Roma die een paar weken geleden vanuit Tsjechië met boten van P & O en Stena in Groot-Brittannië aankwamen om politiek asiel aan te vragen.

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken moeten de veerbootmaatschappijen niet denken dat ze “zomaar mensen in een Britse havenstad kunnen dumpen” en daarmee hun verantwoordelijkheid kunnen laten eindigen. De maatschappijen zouden wettelijk verplicht zijn de terugreis te betalen.

Volgens P & O en Stena kosten de tickets voor een gezin al gauw zo'n 10.000 gulden, terwijl ze de Roma niet meer dan vier pond per persoon in rekening hebben gebracht voor de overtocht. De maatschappijen betalen ook al de verblijfskosten van de Roma in de havenstad Dover. Het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft in drie gevallen intussen zelf al de terugreis naar Tsjechië gefinancierd. In Dover bevinden zich nog zeker duizend Roma. (Reuters)