Indonesische leger opent vuur op Oost-Timorezen

JAKARTA, 15 NOV. Ten minste een Oost-Timorees is gisteren om het leven gekomen bij een treffen op de campus van Dili tussen studenten en militairen van het Indonesische leger, aldus ooggetuigen. Een woordvoerder van het Indonesische leger in Dili heeft het incident bevestigd maar ontkent dat er een dode is gevallen. Volgens de politie zijn er slechts vijf gewonden.

Oost-Timor, een voormalige kolonie van Portugal, werd in 1975 door Indonesië bezet en een jaar later geannexeerd.

Het incident op de campus zou begonnen zijn toen drie Oost-Timorese studenten aan twee Indonesische militairen in burger vroegen wat ze op de campus te zoeken hadden. De militairen namen de benen maar kwamen vervolgens terug met versterking. Het leger zou toen onmiddellijk het vuur hebben geopend. Volgens bronnen bij de katholieke kerk in Dili hebben de militairen elf mensen opgepakt.

Het Indonesische leger houdt de campus al sinds woensdag scherp in de gaten. Toen was het precies zes jaar geleden dat het Indonesische leger het vuur opende op een demonstratie tegen de bezetting van Oost-Timor. Op de campus werd het bloedbad met een wake herdacht. Volgens de regering in Jakarta vielen er in 1991 vijftig doden, maar volgens Oost-Timorezen ligt het werkelijke aantal doden veel hoger. (Reuters)