Generale lonkt naar ASLK

ROTTERDAM, 15 NOV. Het overnamebod van ING op de Bank Brussel Lambert (BBL) zorgt binnen de Belgische bankwereld voor enige onrust. Degrootste bank van België, Generale Bank, maakte gisteren bekend met Fortis-dochter ASLK te willen praten over samenwerking.

In een interview met het Vlaamse dagblad De Morgen zei bestuursvoorzitter Fred Chaffart “Fortis niet uit te sluiten als partner”. Vijf jaar geleden spraken Fortis en Generale ook al met elkaar. Toen was er volgens Chaffart nu “geen attractief voorstel” van Fortis-zijde. “Als er nu een interessant project is, willen we daarover praten. We zouden het zelfs aanmoedigen.”

Fortis verwierf deze week een extra belang van 24,7 procent in de vroegere staatsbank Algemene Spaar- en Lijfrentekas (ASLK). Daarmee beschikt Fortis nu over 74,9 procent van de aandelen. Het resterende belang blijft in handen van de Belgische overheid die als minderheidsdeelnemer besluiten kan blokkeren.

Fortis werd gisteren verrast door Chaffart en sloot een nieuwe ronde van gesprekken uit. “De uitspraken van Chaffart komen geheel voor zijn rekening. Wij gaan er niet op in.” ASLK-president Karel de Boeck liet echter in een interview met de Franstalige krant Le Soir weten dat samenwerking met de Generale Bank volgens hem “één van de manieren is om ASLK in Europa te versterken”.