De 'Law' aan mootjes gehakt

Livet er kort, spil bridge! Het leven duurt maar kort, speel bridge! Dat is het credo van de Deense bridgefederatie. Bridge is in Denemarken een relatief grote sport. Het wordt in de media intensief gevolgd. Verscheidene kranten hebben een dagelijkse bridgekolom. En eentje, Dagbladet Politiken, organiseert zelfs een toernooi van internationale allure: de Politiken World Pairs.

Verleden week vond de tweede editie plaats van dit tweejaarlijkse Top 16 evenement. Het publiek kon in een vooruitblik in de krant over twee pagina's (!) alles lezen over het deelnemersveld. Het zag er inderdaad indrukwekkend uit met sterren als Zia Mahmood, Peter Weichsel, Geir Helgemo en Krzysztof Martens. Niet Omar -paarden-bridge-vrouwen- Sharif, wiens komst te elfder ure werd afgelast. De eisen van de acteur, die als een koning door het leven gaat, waren het organisatiecomité te gortig. De echte Royals daarentegen, zijn in Denemarken nauw bij het bridge betrokken. De koninklijke familie, inclusief Koningin Margrethe, speelt enthousiast bridge en de prins-gemaal, Prins Henrik, is de beschermheer van de bridgebond. Henrik opende de Top 16 door samen met de president van de Wereld Bridge Federatie, José Damiani, twee handjes te spelen tegen het Chinese toppaar Fu en Wang. Het eerste spel van Zijne Koninklijke Hoogheid was op zich interessant:

Noord gever Noord Niemand kw. Schoppen 1076 Harten V6 Ruiten A1043 Klaver A642 West Oost Schoppen H9854 Schoppen V32 Harten HB3 Harten 8742 Ruiten 9765 Ruiten H2 Klaver 3 Klaver V987 Zuid Schoppen AB Harten A1095 Ruiten VB8 Klaver HB105

De Prins opende als zuid met 1SA, door zijn partner opgehoogd naar 3SA. Fu startte met Schoppen4 (de vierde van boven) voor de 6, vrouw en de aas. Henriks RuitenV werd door oost genomen met de heer en op de nagespeelde schoppen legde west heel goed klein om de verbinding in de verdediging te bewaren. De Prins telde nu acht vaste slagen. De negende moest komen uit harten of klaveren. De leider nam eerst maar eens de rest van de ruiten mee, waarop oost twee harten wegdeed en zuid een harten. Nu volgde klaveren naar de heer en weer klaveren. West ontdeed zich van een kleine harten. Het spel was rechtstreeks te zien op een groot demonstratiescherm. De zaal hield zijn adem in. Zou Henrik de pointe van het spel doorgronden? Op dit punt aangeland moest hij immers KlaverA leggen en west met de derde schoppen aan slag brengen. Deze kon nog de rest van de schoppen meenemen, maar vervolgens een hartenslag moeten brengen voor de negende slag. Helaas voor zijn fans miste de Prins deze finesse en gaf hij een klaveren af, waarna een down zijn deel was. De Politiken werd met overmacht gewonnen door Krzysztof Martens (Polen) en Geir Gelgemo (Noorwegen). Een ronde voor het einde was de zaak al beslist door dit duo, dat voor het eerst met elkaar samenspeelde. Opmerkelijk genoeg viel twee jaar geleden de Top 16 eveneens ten prooi aan een nieuw partnership: Zia Mahmood en Peter Weichsel. Dit jaar eindigden deze sterren als laatste. Desgevraagd beleefde Martens het meeste plezier aan deze hand:

West gever Noord Niemand kw. Schoppen V43 Harten H963 Ruiten A864 Klaver V5 West Oost Schoppen 986 Schoppen H105 Harten VB72 Harten A10854 Ruiten HV4 Ruiten 93 Klaver B104 Klaver H86 Zuid Schoppen AB72 Harten - Ruiten B1072 Klaver A9732

Martens-Helgemo (NZ) verdedigden 3Harten gedoubleerd, te spelen door oost, Larry Cohen. Cohen is een van de succesvolste spelers van Amerika en is bovendien de auteur van klassieker 'To Bid or not to Bid, The Law of Total Tricks'. In dat boek verdedigt Cohen de stelling dat met negen troeven samen in competitie je nog tot driehoogte mag doorbieden. Martens-Helgemo hakten de Law aan mootjes. Martens (Zuid) startte met RuitenB voor heer en aas; het ruitennaspel was voor de vrouw. Nu volgde HartenV, die hield en harten na de acht. Cohen kon niets beters doen dan KlaverH voor spelen, voor zuids aas. De volgende klaveren was voor de vrouw van Helgemo die een derde rondje ruiten speelde, getroefd door de leider. Cohen probeerde KlaverB, maar noord troefde en speelde zijn laatste troef (de koning) voor het aas van oost. Cohen gaf hierna nog drie schoppen af en noteerde gedesillusioneerd -500 (drie down).

    • Jan van Cleeff