DE DOOS VAN CLAUDIA EN BERTHE (2)

Het onlangs verschenen kook-geschiedenisboek 'De Joodse keuken' van Claudia Roden telt 685 pagina's. Bij de 800 recepten is één recept met, zoals Roden schrijft, een duidelijk Hollands karakter: het is een recept voor boterkoek. Op mijn vraag waarom het bij één recept is gebleven antwoordde Claudia Roden: “Ik was de doos met Hollandse recepten kwijt! Berthe Meijer heeft mij een tijdlang recepten toegestuurd die ik keurig in een doos opborg.

Toen ik na zestien jaar verzamelen eindelijk dat boek ging maken - ik dacht altijd dat niemand in de joodse keuken geïnteresseerd was - kon ik die doos nergens vinden. Ik had in die tijd ook geen contact meer met Berthe. Misschien was ze wel verhuisd. Nadat ik mijn manuscript bij mijn New-Yorkse uitgever had ingeleverd kwam ik de doos opeens tegen, maar toen was het te laat. Mijn uitgever wilde niets meer veranderen. Hij wil überhaupt niet meer dat ik met nieuwe, andere recepten aan kom. Ook niet voor een volgende druk. Dat vind hij veel te veel gedoe. En dat is nog wel een nette uitgever! Straks heb ik een afspraak met Berthe, dan moet ik haar het verhaal van de doos vertellen. Het is een wonder dat het boek ook in Israel uitkomt. Ze hebben daar genoeg van de joodse keuken en zijn meer geïnteresseerd in de meer glamour-achtige Californische gerechten. Infusion-koken is in Israel reuze in de mode. In Israel heb ik verschillende uitgevers gehad en het zijn allemaal boeven.” Schaterend vertelt Claudia Roden over haar royalty-afrekening. “Toen ik in Israel naar de bank ging waar mijn uitgever geld op een rekening zou storten die hij voor mij had geopend bleek dat ik 30 pond tegoed had. De caissière was verbijsterd en riep dat dat nooit kon kloppen. Dat er in elke kibboets en in elk huis een Roden in de kast stond! Dat ik verplicht was er iets aan te doen, uit zelfrespect. Maar ik liet het. Het is zo ingewikkeld om in een land waar je niet woont een advocaat te nemen. Hoe is mijn Nederlandse uitgever eigenlijk? Berthe is nu een half uur te laat... Dat maakt het voor mij wel iets makkelijker op te biechten dat ik haar doos kwijt was... Ik ben ook veel op reis. Ik kom net uit Nieuw-Zeeland en Australië, volgende week ga ik naar New York. En overal kom ik mensen tegen die zeggen dat ze een bepaald recept in het boek hebben gemist, dat er in had moeten staan. Het boek is weliswaar gedrukt, maar ik krijg het nooit af.”

Vandaan uit 'De Joodse keuken' van Claudia Roden een Sefardisch recept voor een dadelcompote, dat afkomstig is van haar tante Régina. Het is een Syrische specialiteit die met Rosj Hasjana werd gemaakt.

Ontvel en ontpit de dadels. Probeer de pit er vanaf de steel uit te halen en probeer het gat zo klein mogelijk te houden. Leg op de plek van iedere pit een amandel. Kook de Suiker met het water en het citroensap ongeveer 5 minuten. Voeg de gevulde dadels toe en laat ze 20 minuten zachtjes meekoken. Laat afkoelen, haal ze uit de pan en doe ze in een glazen pot. Giet de siroop erover heen.

500 g verse dadels

circa 30 blanke amandelen

500 g suiker

250 ml waker

sap van 1/2 citroen

    • Anne Scheepmaker