Bolkestein: premier zijn wordt overschat

DEN HAAG, 15 NOV. De moeilijkheidsgraad van het premierschap in Nederland wordt overschat. Dat zegt VVD-leider Frits Bolkestein vandaag in een vraaggesprek met deze krant. “Premier zijn is absoluut geen hondenbaan”, aldus Bolkestein in een verwijzing naar een fameuze uitspraak van oud-premier Van Agt.

De VVD-voorman laat in het midden of hijzelf premier zal worden wanneer zijn partij bij de verkiezingen van 6 mei de grootste wordt. Maar het verhaal dat hij de post niet zou ambiëren omdat hij zo graag leest en toneelvoorstellingen bezoekt, wijst hij van de hand.

“Ik zou meer tijd hebben, mij dunkt, als premier dan als minister van Justitie of van Buitenlandse Zaken. De premier moet natuurlijk arbitreren en zo, maar hij staat toch op zekere afstand van wat wij bij Shell de coal face noemden. De kerels met helmen op, grote laarzen aan en stof in hun longen. Dat zijn de mensen die het moeten doen - dat zijn Els Borst en Winnie Sorgdrager.”

De opmerkingen van Bolkestein komen aan de vooravond van een verkiezingscampagne waarin het verschil in populariteit tussen Bolkestein en premier Kok doorslaggevend kan zijn. Het persoonlijke gezag van Kok is in de peilingen aanzienlijk groter. Bolkestein wijst er op dat de premier altijd goede cijfers haalt. Hij noemt Koks voorganger, Ruud Lubbers, overschat.