Bolkestein: Duisenberg blijven steunen

UTRECHT, 15 NOV. De regering moet krachtig vasthouden aan de kandidatuur van Wim Duisenberg als president van de Europese Centrale Bank en niet aansturen op een compromis. Nederland moet niet terugschrikken voor conflicten met andere EU-landen over Duisenbergs kandidatuur.

Dit zei VVD-fractieleider Bolkestein gistermiddag op een Eurodebat georganiseerd door de bank-verzekeraar Fortis en de universiteit Nijenrode. Bolkestein kreeg direct zijn zin, zo bleek uit het commentaar van premier Kok gisteravond: “Wij zullen volop blijven wijzen op de kwaliteit van onze kandidaat. De heer Duisenberg is duidelijk een kandidaat van de stabiliteit die op duidelijke steun in de Europese Raad kan rekenen.” Kok wees er echter wel op dat alle EU-lidstaten achter de benoeming moeten staan. “Het wordt niet alleen een krachtproef voor mij, maar voor alle veertien minister-presidenten en één president.”

Vorige week stelde de Franse regering Jean-Claude Trichet, de president van de Banque de France, kandidaat voor het presidentschap van de Europese Centrale Bank. Dit geeft volgens Bolkestein aan “dat het Europese belang voor Parijs bestaat uit Frankrijk, Frankrijk en nog eens Frankrijk”.

Door de opstelling van de Fransen is de situatie volgens premier Kok “niet gemakkelijker” geworden. Een compromis ziet de minister-president niet zo snel.

Minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) zinspeelde eerder deze week tegenover verslaggevers op de mogelijkheid dat Nederland bereid zou zijn om aan te sturen op een compromis met Frankrijk. Bolkestein hekelde de loslippigheid van Van Mierlo. “Het is verontrustend dat nu al geruchten circuleren dat wij bereid zouden zijn de ambtstermijn van Duisenberg halverwege over te dragen aan Trichet”, zei hij.

Volgens Bolkestein zal Frankrijk niet rusten voordat het politieke invloed op de ECB heeft gekregen. In dit steekspel staat Duisenberg symbool voor de stricte monetaire tradititie van Nederland en Duitsland. “Dat is precies de reden waarom de Fransen hem niet lusten.”

Premier Kok wilde gisteravond niet ingaan op de mogelijkheid van een Nederlands veto tegen de Franse kandidaat Trichet. Hij heeft de kwestie deze week telefonisch met “meerdere collega's” besproken.

    • Roel Janssen