Beurs opgeschrikt door grof financieel geweld

AMSTERDAM, 14 NOV. Het klimaat op de Amsterdamse effectenbeurs werd de afgelopen week beheerst door de financiële waarden. Voor het grootste wapengekletter zorgde bank en verzekeraar ING die met zijn bod van 9 miljard gulden op Bank Brussel Lambert (BBL) het grofste geschut in stelling bracht.

De drie grootaandeelhouders die samen in de Belgische bank Bank Brussel Lambert de controlegroep vormen, maakten gisteravond bekend akkoord te gaan met het bod van ING. Daardoor is er sprake van de grootste overname in de Nederlandse geschiedenis.

De overnamesom wordt op 300 miljoen gulden na betaald in aandelen ING. Voor elk aandeel BBL betaalt ING zes eigen aandelen, één warrant (een extra kooprecht op een ING-aandeel) en 300 Belgische franken contant. In de praktijk komt dat neer op een premie van 5,5 procent op de aandelenprijs BBL.

De Belgische kranten namen met spectaculaire koppen als 'BBL in klauwen van ING' alvast een voorschot op deze financiële deal van het jaar. Maar het zou niet blijven bij deze Nederlandse financiële 'overval' op België. De Nederlands-Belgische financiële instelling Fortis verhoogde haar belang in de Belgische ASKL-bank tot 74,9 procent. Voor het overgenomen belang van bijna 25 procent betaalt Fortis 1,9 miljard gulden. Iets meer dan Fortis al in 1993 voor een belang van 49,9 procent neertelde in ASKL.

Als derde sloeg Aegon toe. De verzekeraar heeft de winstprognose voor de tweede keer dit jaar bijgesteld. Aegon verwacht nu dat de nettowinst met 36 procent toeneemt, terwijl eerder van 27 procent werd uitgegaan. De winst per aandeel zal met 30 procent toenemen. In de eerste negen maanden van dit jaar steeg het nettoresultaat met 36 procent tot 1,5 miljard. Per aandeel steeg de winst met 30 procent tot 5,44 gulden. De koers van Aegon steeg bij zoveel blij nieuws explosief op de beurs. Beloonden beleggers de overnameaspiraties van ING met een slotkoers gisteren van 80,70 gulden (zeven dubbeltjes winst) maar mondjesmaat, bij Aegon sprong de koers met guldens omhoog. Beleggers honoreerden Aegon met een slotkoers van 163,50 een stijging van 5,50 gulden.

Belangrijk voor de beursgraadmeter AEX was dat de dollar zich na een zwakke start aan het begin van de week weer herstelde. Mede door de massale koersmalaise op de beurzen in het Verre Oosten, die gedeeltelijk oversloeg naar Auckland, Sao Paulo en zelfs Wall Street, dook de dollar even onder de 1,92 gulden. Gisteren steeg de dollar naar 1,94 gulden, waardoor ook de AEX zich weer in opwaartse beweging bewoog. Na een slotkoers vorige week van 849,17 punten eindigde de AEX de week gisteren op 852,05.

Grootste verliezer de afgelopen week was Philips. Ook in absolute zin. Sinds de hoogste koers op 2 oktober van 178,80 heeft Philips ruim 26 procent van zijn waarde op de beurs verloren. Gisteren sloot het elektronicaconcern de week af op 130,90, een verlies van 4,30 gulden. De afgelopen week kwam de koers van Philips in een vrije val terecht door nieuws uit de Verenigde Staten. Analisten in de VS zijn tot de conclusie gekomen dat Philips is overgewaardeerd. Een koers van 120 gulden wordt in de VS voor Philips reëel geacht.