Belgische bank in handen van ING

ROTTERDAM, 15 NOV. De overname van de Belgische Bank Brussel Lambert door ING gaat door. De drie grootaandeelhouders die samen in de Belgische bank Bank Brussel Lambert de controlegroep vormen, verklaarden gisteravond akkoord te gaan met het bod van ING. Daardoor is de grootste overname uit het Nederlandse bedrijfsleven een feit.

ING krijgt op dit moment in totaal 50,59 procent van de aandelen in handen, meer dan de 50 procent die het concern wilde hebben om het bod “in ieder geval” gestand te doen. Rekening houdend met het pakket stemrecht van 6,73 procent van Befco, waarover ING tijdelijk kan beschikken, loopt de zeggenschap van ING binnen BBL op tot 57,32 procent.

De grootaandeelhouders die gisteren akkoord zijn gegaan zijn Groep Brussel Lambert (GBL), Royale Belge en de groep Gemeentekrediet/Banque Internationale à Luxembourg. Van alle drie was onzeker of ze met hun aandelen over de brug zouden komen. Vooral GBL, het beleggingsvehikel van Albert Frère, was een onzekere factor. Frère wilde vooral centen zien en geen uitbetaling in aandelen ING. Samen hebben de drie een belang van 37,14 procent.

ING toonde zich gisteren zeer verheugd met de snelle reactie van de groep grootaandeelhouders. “We zijn zeer verrast en verheugd dat we zo snel al uitsluitsel hebben. Voor ons is de deal nu rond”, sprak een woordvoerder gisteravond. ING maakte dinsdag bekend een bod op BBL te hebben uitgebracht van 9 miljard.

ING verwacht dat andere aandeelhouders zoals de Zwitserse verzekeraar Winterthur (8,23 procent) en Befco (6,73 procent) zullen volgen. Befco is een bevriende partij van ING die indertijd de financiering van het belang in BBL verzorgde. Er resteren nog enkele andere institutionele beleggers, samen goed voor 3,12 procent en particuliere aandeelhouders inclusief het BBL-personeel met een belang van 31,11 procent.