Amerikaanse jury eist doodstraf Pakistaan

FAIRFAX, 15 NOV. Een jury in de Amerikaanse stad Fairfax heeft gisteren de doodstraf uitgesproken tegen de Pakistaan Mir Aimal Kasi wegens de moord op twee medewerkers van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA in 1993.

Met de moordpartij bij het hoofdkwartier van de CIA bij Washington zou de Pakistaan hebben willen protesteren tegen het ingrijpen van de Verenigde Staten in de Arabische wereld. Met name de Golfoorlog zou de woede van de Pakistaan hebben opgewekt. Maandag oordeelde de rechter al dat Kasi schuldig is aan de aanklacht.

Woensdag werden vier Amerikaanse werknemers van de Texas Oil Company en hun chauffeur in de Pakistaanse stad Karachi doodgeschoten. De terroristische groep die de aanslag uitgevoerd zegt te hebben, heeft met meer moorden gedreigd als de jury tot de doodstraf tegen Kasi zou besluiten. Naar aanleiding van de moord op de vier Amerikanen heeft de regering in Washington haar burgers in het buitenland gewaarschuwd voor terroristische aanslagen.

Na de moorden van woensdag besloot de rechter om de leden van de jury onder te brengen in een van de buitenwereld afgesloten ruimte, zodat nieuws over mogelijk andere aanslagen hun beslissing over Kasi niet zou beïnvloeden. Formeel is de uitspraak van de jury slechts een aanbeveling, maar in de praktijk wijken rechters in Virginia vrijwel nooit van het oordeel van de jury af.

Kasi toonde geen tekenen van emotie toen het oordeel van de jury werd voorgelezen. Een van zijn advocaten streelde hem over de rug. De verdediging portretteerde Kasi donderdag in haar slotpleidooi als een eenzame, zielige man die door een beschadiging aan zijn hersenen nooit normaal heeft kunnen functioneren. Levenslang in de gevangenis was daarom, aldus de verdediging, meer dan voldoende straf. De aanklager daarentegen noemde de Pakistaan een gevoelloze moordenaar. “Hij stelde zich de opdracht om mensen te vermoorden en die missie heeft hij uitgevoerd. Het schijnt hem niet te deren”, aldus de aanklager.

De jury had minder dan zeven uur nodig om tot haar oordeel te komen. Als de rechter de eis van de jury niet toekent en alsnog tot levenslang besluit, kan de Pakistaan de eerste dertig jaar geen verzoek indienen om in vrijheid te worden gesteld. (AP)