Afghaanse regering wijst verzoek VN af

KABUL, 15 NOV. De Afghaanse regering heeft gisteren een oproep van de Verenigde Naties afgewezen om de voedselblokkade te beëindigen van een door de oppositie beheerst gebied in het centrum van het land. Volgens de volkerenorganisatie dreigt in het gebied een hongersnood.

“We hebben absoluut niet de intentie om de wegen die we hebben afgesloten, opnieuw open te stellen”, aldus een woordvoerder van de regering. Het Hazarajat-gebied, dat al vier maanden afgesloten is, wordt gecontroleerd door de Hezb-i-Wahdat. Deze shi'itische militie, die tot het kamp van de oppositie behoort, is in een felle strijd verwikkeld met de regering van de moslim-fundamentalische Talibaan in Kabul.

De VN-coördinator voor Afganistan, Alfredo Witschi-Cestari, had donderdag een oproep gedaan aan de Talibaan om de blokkade te beëindigen. Volgens de functionaris verkeren vooral vrouwen, kinderen en ouden van dagen “aan de rand van de hongersnood”.

De volkerenorganisatie heeft gisteren opnieuw felle kritiek geleverd op de manier waarop vrouwen worden behandeld door de moslim-fundamentalistische Talibaan. Alleen in de West-Afrikaanse staat Sierra Leone is de positie van vrouwen slechter dan in Afganistan, aldus Angela King, de speciale adviseur van secretaris-generaal Kofi Annan met betrekking tot de positie van de vrouw.

King brengt een bezoek van twee weken aan Afghanistan om zich zo een beeld te vormen van de positie van de Afghaanse vrouw. Sinds de Talibaan aan de macht kwamen, zitten speciale scholen voor meisjes dicht. Vrouwen mogen alleen nog buitenshuis komen als ze een burqa dragen, een traditioneel gewaad dat het lichaam van top tot teen bedekt. Het is vrouwen in principe verboden om te werken, alleen in de medische sector staat een beperkt aantal functies voor hen open.

King zei gisteren aan het einde van een tweedaags bezoek aan de hoofdstad, Kabul, dat ze zeer teleurgesteld is dat de Talibaan niet zijn ingegaan op een aanbod van de volkerenorganisaties om te helpen de scholen in de stad te herbouwen. De VN hadden als voorwaarde voor de hulp gesteld dat de scholen na heropening net zo veel meisjes als jongens in de klassen zouden opnemen. “De eerste reactie (van de Talibaan red.) was dat we tot een overeenstemming konden komen, maar ik was zeer teleurgesteld dat nog niets is gebeurd. Maar ik houd hoop”, aldus de adviseur. (Reuters, AFP)