ZIN

Niet alle ter ziele gegane tijdschriften communiceren nog zo beleefd met hun voormalige uitgever. Zo is de voormalige redactie van ZIN, maandblad 'voor de kritische levensgenieter', in een juridische procedure verwikkeld met uitgever Barend Toet over uitkering van achterstallige honoraria.

ZIN kwam in mei voor het eerst uit en moest volgens hoofdredacteur Joop Mestrom 'een opinieblad-nieuwe-stijl voor twintigers en dertigers worden'. Dat resulteerde in een kleurig tijdschrift met licht maatschappijkritische reportages over eco-guerrilla's en de JOVD, en veel hap-snap items over muziek, kunst en literatuur.

In augustus werden Mestrom en zijn eindredactrice plotseling ontslagen door Toet, die kritiek had op de toon en de taalkundige verzorging van het blad. Uit solidariteit stapte de rest van de redactie eveneens op. Er werd inderhaast een nieuwe redactie samengesteld die in oktober nog ZIN 5 uitbracht alvorens Toet definitief de stekker eruit trok. Mestrom heeft geen goed woord over voor die handelwijze. 'Voordat hij mij ontsloeg, had Toet nog nooit iets gezegd over het redactionele gedeelte. Bovendien heeft hij nooit iets geïnvesteerd in de promotie en naamsbekendheid van ZIN. Onze vriend Barend Toet is gewoon een blad gestart zonder dat hij genoeg geld had, en daarover heeft hij lopen liegen.'

Mestrom en zijn ex-collega's krijgen allemaal nog achterstallig loon van de uitgever, maar de meesten hebben dat geld al opgegeven. Mestrom overlegt op dit moment al met andere uitgevers over een doorstart van ZIN. 'Ik blijf ervan overtuigd dat er ruimte is voor iets nieuws tussen de vergrijsde opiniebladen en de trendy life style bladen in. Als het meezit, komen we rond maart weer uit.' Toet was onbereikbaar voor commentaar.

    • Joris Abeling