U. doet boekje open over Bruinsma

Het persbureau GPD legde beslag op een vraaggesprek dat Etienne U. in juli 1996 op Sint Maarten gaf aan een ghostwriter die werkte aan een boek over U. Hieronder enkele passages.

Bij de aanhouding van Etienne U. vorig jaar in Parijs werd de tekst van een vraaggesprek in beslag genomen. Daarin vertelt U. aan een anonieme interviewer onder andere over zijn contacten met de in 1991 vermoorde drugsbaron Klaas Bruinsma. U. wordt algemeen gezien als diens opvolger.

U.'s raadsman mr. C. Korvinus maakte deze week voor de Amsterdamse rechtbank bezwaar tegen toevoeging van de tekst van de band aan het strafdossier, omdat het onrechtmatig zou zijn verkregen bij U.'s aanhouding. De rechtbank zou vanmiddag beslissen of dit manuscript in wording in het proces tegen U. mag worden gebruikt.

Etienne U. vertelt de ghostwriter hoe hij terechtkwam in het wereldje van Bruinsma, de eveneens geliquideerde crimineel Roy Adkins, de in opspraak geraakte advocaat John Engelsma, de pornokoning Charles Geerts en de crimineel Geurt R.

U. schetst het beeld van een door bizarre seks geobsedeerde Bruinsma, die zou “heersen over leven en dood”. “Ook in zijn seksleven was geweld. Men moest hem slaan en hij moest mensen slaan.”

U. bevestigt verder dat hij zelf ook “bezig was met hasjdingen en zo” en dat hij bij zijn kornuiten thuis “wel eens hasj verstopte”. Ook zijn broers zouden in de drugshandel zitten. “Ik heb altijd geprobeerd ze te helpen, maar dat is natuurlijk mislukt want ze hebben mij als voorbeeld genomen en ze zijn nog harder in de hasj gegaan dan ik 'hasj' kan zeggen.”

U. vertelt ook over de rol die de Amsterdamse criminele inlichtingendienst (CID) zou hebben gespeeld bij de moord op de Joegoslavische crimineel Alexander Marianovicz in 1982. “Ik kan je wel kwalijke dingen vertellen over Van Looijen [CID-rechercheur, red.]. Die foto van Marianovicz heeft Klaas via Van Looijen gekregen om die liquidatie te doen. Van Looijen heeft die foto aan 'schorre Gerrit' [begin jaren negentig in Thailand vermoord, red.] gegeven.”

Volgens U. heeft de CID destijds ook geprobeerd hem de moord op kickbokser André Brilleman in de schoenen te schuiven. “Ik zou daarvoor verantwoordelijk zijn en ik zou ook wel aan de beurt komen. Mij zouden ze ook wel pakken. Uit wraak of zo.”