Suriname weert Pronk en eist overleg met premier Kok

DEN HAAG, 14 NOV. Minister Pronk (Ontwikkelingssamenwerking), die 1 december voor beleidsoverleg met zijn collega Naim naar Suriname zou gaan, is daar voorshands niet welkom. Dit heeft de Surinaamse president Wijdenbosch gisteren gezegd. De Surinaamse regering wil eerst op korte termijn overleg met premier Kok over “grijze vlekken” in de relatie met Nederland.

Wijdenbosch wil in het gevraagde “overleg op het hoogste niveau” vaststellen of de verslechterde betrekkingen tussen beide landen nog passen bij het geldende Nederlands-Surinaamse verdrag inzake vriendschap en samenwerking. “Is dat het geval, dan is er niets aan de hand. Wij hebben reden om aan te nemen dat dat het geval niet is en wij kunnen ons vergissen, maar laat die duidelijkheid maar komen, het is weinig zinvol te doen alsof er niets aan de hand is.”

In Den Haag wordt aangenomen dat Wijdenbosch met de term “grijze vlekken” doelde op het internationale aanhoudingsverzoek van Nederland tegen de Surinaamse adviseur van staat en door Nederland van drugshandel verdachte oud-legerleider Bouterse en de Nederlandse bezorgdheid over het lot van de 25 gearresteerden die van een couppoging, vorige maand, worden verdacht.

Een woordvoerder van Buitenlandse Zaken zei over die laatste kwestie vanmorgen desgevraagd dat “praktisch alle” verdachten intussen bezoek hebben gehad van vertegenwoordigers van de Nederlandse en Amerikaanse ambassade in Paramaribo en van militaire en civiele raadslieden. “Onze conclusie is dat de verdachten het goed maken en dat de Surinaamse regering haar garanties aangaande een humane behandeling en een goede rechtsgang gestand doet.”

De woordvoerder wilde niet ingaan op speculaties als zou Suriname uit zijn op bevriezing van de betrekkingen met Den Haag of op de mogelijkheid dat Wijdenbosch, die in Suriname wel kritiek krijgt omdat hij “te zacht” zou zijn in de omgang met Nederland, weer meer op één lijn met 's lands “sterke man” Bouterse zou willen raken.

De Surinaamse president, die gisteren een persconferentie gaf na een reis naar Gabon en Indonesië, maakte zijn opmerkingen na een vraag over de relatie met Nederland. Hij beloofde dat Den Haag binnen tweemaal 24 uur officieel over zijn wens zal worden ingelicht. De Nederlandse regering wil pas reageren als zij officieel op de hoogte is gebracht, maar de kwestie zou vandaag al worden besproken in het kabinetsberaad.

Pronk zei “verrast en verbaasd” te zijn omdat beide landen op het terrein van ontwikkelingssamenwerking “tot op de dag van vandaag” een goede relatie kennen. In de aanloop tot zijn bezoek was al overeenstemming bereikt over Surinaamse wensen omtrent enkele investeringen.