Stadspoorten voor Rotterdam

ROTTERDAM, 14 NOV. Met opvallende artistieke constructies langs de belangrijkste toegangswegen, die bijvoorbeeld de Diergaarde Blijdorp, de luchthaven en de fruithaven symboliseren, kan Rotterdam zich aantrekkelijk en herkenbaar presenteren.

Dit plan voor eigentijdse 'stadspoorten' presenteerde het scheidende raadslid Teenstra (VVD) tijdens de behandeling van de gemeentebegroting voor volgend jaar, die gisteravond door de raad werd aangenomen.Twee wethouders, Kombrink (Kunst) en Van der Tak (Gemeentewerken) toonden zich enthousiast over het idee de autowegen rond Rotterdam te voorzien van artistieke visitekaartjes. Teenstra hoopt dat haar plan gestalte zal krijgen als Rotterdam aangewezen wordt tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2001. De ministers van Cultuur van de Europese Unie nemen daarover op 24 november een besluit. Rotterdam is met Riga, Basel, Oporto, Valencia en Genua kandidaat.

De begrotingsbehandeling eindigde gisteravond met een incident toen de extreem-rechtse fractie van CP86 hoofdelijke stemming over de ruim vijftig ingediende moties eiste 'uit protest', omdat burgemeester Peper de CP86'er Teijn dinsdag het woord had ontnomen. Peper wees de eis af, waarop de twee CP86'ers de raadszaal verlieten. Een door de VVD en D66 ingediende motie om inwoners met een minimuminkomen voor 97,2 procent kwijtschelding van het reinigingsrecht te verlenen in plaats van 100 procent zoals B en W wilden, werd verworpen.