Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Met een reportage over de Hongaarse dominee Pandy in wiens woning bij Brussel menselijke resten zijn aangetroffen. En aandacht voor schoolartsen, die volgens een onderzoek van de Vrije Universtiteit overbodig zouden zijn omdat het lichamelijk goed gaat met de jeugd. Maar geestelijk gaat het minder en daar zou de arts wel een rol kunnen spelen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Met de affaire rond Marco Bakker en een portret van het Kamerlid Henk Vos (PvdA), die na veertien jaar afscheid gaat nemen. Ned.1, 20.25-20.59u.

Nova. Het Openbaar Ministerie wil kroongetuige Karman ook oproepen in de zaak tegen Etienne U. In de studio een gesprek tussen prof. Frans Plooij, schrijver van de bestseller over de mentale ontwikkeling van babys 'Oei ik groei' en Groningse wetenschappers die tot de conclusie kwamen dat de wetenschappelijke basis van het boek niet klopt. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

War walks II. Serie over plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld bij oorlogen en veldslagen begint met Hastings. BBC2, 21.00-21.30u.

Die Drögenjager. De narcoticabrigade van de Hamburgse politie wordt gedurende vier weken dag en nacht gevolgd in de bestrijding van de internationale drugshandel. Duitsl.2, 21.15-21.45u.

Im Fadenkreuz - Deutschland und die RAF (5). Documentaire in vijf delen over de gewapende strijd van de RAF in Duitsland. Tot slot over de invloed van de berichtgeving over de aanslagen van de RAF. Duitsl.1, 21.45-22.25u.

The Nazi's - a Warning from History (4). Zesdelige documentaireserie over de geschiedenis van het Derde Rijk. Ned.2, 23.35-0.25u.

Sinterklaas. Rechtstreeks verslag van de aankomst in Enkhuizen. Morgen, Ned.3, 12.00-13.30u.

SPORT

Sportpaleis De Jong. Op de massagetafel oud-Spartaan Tinus Bosselaar, die nog steeds last heeft van de teen waar ooit Theo Laseroms op stond. Peter Winnen over zijn wielerboek en een gesprek met hockeyer Shahbaz (moslim), voetballer Prommayon (boeddhist) en zwemmer Aartsen (christen) over sport en religie. Ned.3, 20.24-20.57u.

MUZIEK & KUNST

Loladamusica. Zie TV-Vooraf. Ned.3, 19.53-20.24u.

Panorama vrijdag. Letterontwerpers zijn druk aan de slag met het ecu-symbool. Een tocht langs Nederlandse etalages en een bezoek aan groothandel Beekwilder waar gekozen kan worden uit tien kerst-sferen. En schrijver Herman Brusselmans (40) over o.m. zijn nieuwe boek 'Logica voor idioten'. Ned.3, 23.18-23.58u.

FILMS

Wenn mein Schätzchen auf die Pauken hauten (Peter Weck, 1971, Dtsl). Schlagerzanger gaat op toernee naar Amerika en raakt verwikkeld in uranium-smokkelzaak. Geflopt vehikel voor Roy Black. Duitsl.1, 20.15-21.45u.

Youngblood (Peter Markle, 1986, VS). Veelbelovende ijshockeyer Rob Lowe wordt verliefd op dochter van trainer in een vrij zouteloze film. Keanu Reeves speelt (nauwelijks herkenbaar in keeperstenue) een van zijn eerste rollen. RTL5, 20.30-22.45u.

Porky's (Bob Clark, 1981, VS). Voor liefhebbers van humor onder de gordel. Gisteren besproken. SBS6, 20.30-22.15u.

Bad Company (Victor Salva, 1994, VS). Actiefilm. Lifter dringt zich op aan jonge automobilist. Veronica, 21.05-22.40u.

Corrina, Corrina (Jessie Nelson, 1994, VS). Charmante familiefilm over weduwnaar (Ray Liotta) die tobt over dochtertje dat zwijgt sinds de dood van moeder. Huishoudster Whoopi Goldberg zorgt dat alles weer op z'n pootjes terechtkomt. Film kreeg tijdens Cinekid 1995 publieksprijs. BRTN1, 21.25-23.15u.

Shanghai Triad/ Yao a yao, yao dao waipo qiao (Zhang Yimou, 1995, China). Zhang Yimou filmde zijn in de jaren dertig in een gangstermilieu in Shanghai gesitueerde melodrama in dezelfde uitbundige rode kleuren als Raise the Red Lantern, maar film haalde het niet bij Zhang's voorgaande successen. Gong Li - zijn hoofdrolspeelster en levensgezellin met wie het tijdens de opnamen tot een breuk kwam - speelt gangsterliefje die het opneemt voor haar veertienjarige bediende. BRTN2, 22.30-0.12u.

Rich Deceiver (Gurinder Chadha, 1995, Engeland). Huwelijksdrama over vrouw die een groot bedrag wint in de loterij en daarmee haar echtgenoot vooruit wil helpen. Ned.2, 22.52-0.43u.

The Anniversary (Roy Ward Baker, 1967, Engeland). Bette Davis in mindere rol van tirannieke huismoeder. Davis gedroeg zich tijdens de opnamen, waarvoor zij speciaal naar Engeland kwam, niet minder heerszuchtig: ze liet de oorspronkelijke regisseur Alvin Rakoff vervangen door de haar beter gezinde Ray Ward Baker. Na afloop zou Davis fijntje hebben opgemerkt: “I do get the best of everybody.” ZDF, 0.20-1.55u., nagesynchroniseerd.

Doctor in distress (Ralph Thomas, 1963, Engeland). Zoveelste aflevering in een serie redelijk succesvolle 'Doctor'-films die Ralph Thomas in de jaren zestig regisseerde. Dirk Bogarde speelt voor de laatste keer Doctor Sparrow die in allerlei romantische avonturen verwikkeld raakt. BBC1, 0.50-2.30u.

Der Tod im roten Jaguar (Harald Reinl, 1968, W.-Duitsl./ Italië). Georg Nader speelt de uit pulp-lectuur bekende FBI-agent Jerry Cotton in Duitse filmreeks (distributiemaatschappij Constantin Verleih zou er acht produceren). Cotton onderzoekt moord op vrouw en haar dochtertje. Typisch Duitse film-pulp vol kant-en-klare shots van nachtelijke Amerikaanse steden. Duitsl.1, 2.15-3.45u.

Village of the Damned (Wolf Rilla, 1960, Engeland). Zie Film-vooraf. BBC2, 2.35-3.55u., zwart-wit.

Ihre grosse Prüfung (Rudolf Jugert, 1954, W-Dtsl). Melodrama over geschorste schooljongen die sympathie van nieuwe lerares wint. ARD, 5.20-6.55u., (zw)