Rood-Groene coalitie regeert in vijf deelstaten

Vijf van de zestien deelstaten in de Bondsrepubliek worden inmiddels door een rood-groene coalitie van SPD en Groenen geregeerd. In alle rood-groene coalities zijn de zogeheten zware ministerposten zoals Economie, Financiën en Arbeid in handen van de SPD. Ministeries van Milieu, Landbouw en Europa worden bezet door de Groenen. Justitie, Woningbouw en Stadsontwikkeling wisselen.

De Groene Partij zit ook landelijk in de lift. Uit opiniepeilingen blijkt dat 15 procent van de ondervraagden van plan is op 27 september 1998 op de Groenen te stemmen.

Hamburg: sinds november 1997. Eerste burgemeester Ortwin Runde (SPD), tweede burgemeester Krista Sager (Groenen).

Hessen: sinds april 1991. Minister-president Hans Eichel (SPD). Groene-minister van Justitie/Europa, SPD-minister voor Landbouw.

Saksen-Anhalt: sinds juli 1994. Minister-president Reinhard Höppner (SPD). SPD bezet Justitie, Woningbouw, Stadsontwikkeling.

Noordrijn-Westfalen: sinds juli 1995. Minister-president Johannes Rau (SPD). Groene minister voor Woningbouw en voor Milieu/Landbouw.

Sleeswijk-Holstein: sinds mei 1996. Minister-president Heide Simonis, de enige vrouwelijke premier (SPD). SPD bezet post Justitie/Europa. Groenen Woningbouw en Stadsontwikkeling.