Reiswereld dik tevreden over zomerseizoen

Het aantal geboekte vakanties is afgelopen zomer met 9 procent gestegen vergeleken met een jaar eerder. ANVR, de brancheorganisatie in de reiswereld, spreekt van een “bijzonder positief” zomerseizoen.

Vooral de treinreizen namen sterk toe met 23 procent. De helft van het aantal reizen per spoor ging wederom naar Frankrijk, vooral naar Parijs. Het aantal treinreizen naar Groot-Brittannië groeide met ongeveer eenderde.

Vakantiereizen per vliegtuig stegen afgelopen zomer met 8 procent. De verre bestemmingen (buiten Europa) waren dit jaar per saldo minder in trek. Het aantal boekingen groeide met slechts 3 procent tegen een toename met 18 procent vorig jaar. Vliegreizen naar de VS en Canada liepen dit jaar terug met 8 en 4 procent.

De vakanties waarbij de eigen auto meegaat namen toe met 14 procent tegen 5 procent vorig jaar. Een autovakantie in eigen land was toen met een marktaandeel van 27 procent het meest populair. Frankrijk heeft afgelopen zomer die koppositie weer overgenomen.

Met de busreizen bleef het tobben. Het aantal boekingen in die sector liep terug met 4 procent. Busexcursies namen met 6 procent af, pendelreizen met 1 procent.

Voor zover de ANVR nu kan overzien stijgt het aantal boekingen voor het komende winterseizoen met 4 procent ten opzichte van 1996.