Rechtbank wil Karman als getuige in zaak-U. horen

AMSTERDAM, 14 NOV. Ad Karman, kroongetuige in de Hakkelaarzaak, zal als getuige worden gehoord in het proces tegen de van grootscheepse hasjhandel verdachte Etienne U. Dit heeft de Amsterdamse rechtbank vanmiddag besloten.

Karman zal vooralsnog niet ter zitting verschijnen, maar zal eerst in het bijzijn van de verdediging worden gehoord door de rechter-commissaris. Hier zal worden vastgesteld of zijn verklaringen van belang kunnen zijn in het proces tegen U.

Volgens officier van justitie F. van Straelen kan Karman getuigen over zijn contacten met Pakistaanse drugleveranciers, “waaronder een die ook in dit onderzoek naar voren komt”. Deze verklaringen zullen echter niet de periode betreffen waarover de zaak-U. gaat, namelijk vanaf 1994. Karman, die in vanaf 1993 een tijd in de gevangenis zat, zal getuigen omdat de voorgeschiedenis van U. en zes van zijn vermeende handlangers die nu terecht staan volgens het openbaar ministerie van belang kan zijn.

In de Hakkelaarzaak werden de drugsbaron Johan V. en diens rechterhand Koos R. na verklaringen van de kroongetuigen Ad Karman en Fouad Abbas veroordeeld tot respectievelijk zes en vijf jaar cel. Karman getuigde dat hij drugszaken met de Hakkelaar en Koos R. had gedaan. Voor het gerechtshof in Amsterdam wordt deze zaak nu in hoger beroep behandeld. Karman is uit angst voor repressailles ondergedoken en ontvangt in het kader van het getuigenbeschermingsprogramma een vergoeding van de staat voor zijn eerste levensbehoeften.

De verdediging verzette zich vanmorgen fel tegen het horen van Karman. U.'s raadsman C. Korvinus sprak van “een heimelijk schimmenspel achter de rug van de verdediging”, aangezien het openbaar ministerie tevoren heeft gesteld dat in het proces tegen U. van een kroongetuige geen sprake zal zijn. Volgens officier van justitie Van Straelen zal Karman echter niet als kroongetuige worden gehoord: “Hem wordt niets geboden, hij is een doodgewone getuige”.

Raadsman A. Moszkowicz verweet het OM een gebrek aan fair play. Volgens hem loopt Karman “volstrekt aan de leiband” bij het OM sinds hij 'bescherming' geniet en heeft hij er in verband met zijn eigen veiligheid “alle belang bij het openbaar ministerie ook in deze zaak naar de mond te praten.”

Ook vreest de raadsman dat Karman na een eerste verhoor door de politie niet meer voor de rechtbank zal verschijnen. Hij verwacht dat het OM zich daartoe op de noodzaak van getuigenbescherming zal beroepen.