Ramsj

Xavier Barral i Altet (red.): Die Geschichte der spanischen Kunst. Gebonden, Könemann 1996, van ƒ 324,- voor ƒ 49,90. Premsela.

Monumentaal overzicht van de Spaanse kunst, vanaf de eerste, aarzelende grottekeningen tot en met de architectuur uit de huidige jaren negentig. Aandacht onder meer voor de Romeinse kunst in Spanje (aquaducten en mozaïekvloeren), de Gotiek, de Barok en de Spaanse koloniale kunst in Zuid-Amerika, aangevuld met portretten van grootmeesters als Goya en Picasso. Rijk geïllustreerd met gedetailleerde tijdtafel en bibliografie. Ook bij Premsela: Willy Boers (1905-1978), een mooie studie over de 'eminence grise van de Nederlandse, naoorlogse abstracte schilderkunst'. Naast een oeuvrecatalogus, een ruime keuze uit de kunsthistorische geschriften van Boers (van ƒ 179,50 voor ƒ 59,-).

    • Henk Lagerwaard