Ramsj

Blake Morrison: And when did you last see your father? Gebonden, Picador 1993, van ƒ 52,90 voor ƒ 12,50. Het Martyrium.

De Amerikaanse uitgave van Morrisons veelgeprezen boek: een indringend en eerlijk (soms op het meedogenloze af) verslag van het leven en de dood van zijn vader. Van hetzelfde boek ligt bij het Martyrium ook een verkorte 'audio-versie': twee cassettebandjes van in totaal drie uur lengte, ingesproken door Morrisson (van ƒ 36,15 voor ƒ 9,90).

Eveneens bij het Martyrium (en bij Ulysses Den Haag) is Droomtijd van Julia Blackburn te vinden, de Nederlandse vertaling van Daisy Bates in the dessert dat enige tijd terug ook al werd verramsjt. Een intrigerende mengeling van aan de ene kant literatuur en verbeelding en aan de andere de biografie van Daisy Bates, een vrouw die zestien jaar lang onder de Zuid-Australische aboriginals leefde (van ƒ 36,90 voor ƒ 9,95).

Bij de Slegte ligt Ram Hamer Ram! in de ramsj, de met vaart geschreven roman van Jeff Torrington, die de auteur in 1992 de Whitbread Award opleverde. Hoofdpersoon is Tom Clay, een kleurrijke zwerver die in hilarische bewoordingen zijn leven beschrijft in Gorbal, de ruige, van alcohol doortrokken achterbuurt van Glasgow (van ƒ 44,50 voor ƒ 9,95).

    • Henk Lagerwaard