Philips en Nec ontwikkelen samen chips voor tv en video

ROTTERDAM, 14 NOV. Philips en het Japanse elektronicaconcern NEC, de tweede chipfabrikant in de wereld, gaan samen zeer snelle en krachtige microprocessoren ontwikkelen voor consumentenelektronica. Er komt een uitwisseling van technologie die zowel het ontwerp van de chips zelf omvat als van de apparaten waarin die worden toegepast. Het gaat daarbij om nieuwe generaties tv-toestellen, audio- en video-apparatuur en elektronische spelletjes. Gezamenlijke productie is niet voorzien.

De twee concerns hebben vandaag in Tokio de details van hun overeenkomst, die zij aanduiden als een “mijlpaal”, bekendgemaakt. Arthur van der Poel, topman van Philips' halfgeleiderdivisie, zei bij de aankondiging dat strategische allianties nu en in de toekomst tot de belangrijke onderdelen behoren van Philips' strategie op het gebied van halfgeleiders. Hajima Sasaki, vice-president van NEC, noemde Philips een voor de hand liggende partner gezien de ervaring van het Eindhovense concern met consumentenelektronica.

Volgens een woordvoerder van Philips' halfgeleiderdivisie richt de samenwerking zich vooral op zeer krachtige microprocessoren die nodig zijn voor de nieuwe generatie consumentenprodukten die een combinatie vormen van communicatie- en computertechnologie en die geschikt zijn voor allerlei andere toepassingen. Een voorbeeld zijn tv-toestellen waarmee ook kan worden gecommuniceerd. Voor die apparaten zullen microprocessoren van het type MIPS (een miljoen instructies per seconde) worden gebruikt. De samenwerking moet er toe leiden dat MIPS de wereldstandaard wordt op het gebied van consumentenelektronica. De MIPS-technologie heeft zich volgens beide concerns in de markt al bewezen: wereldwijd zijn de verkopen van dit type processoren gestegen van 1,7 miljoen stuks in 1994 tot 19 miljoen vorig jaar.

Philips onderstreept dat NEC niet de gezochte partner is voor de bouw van een nieuwe chipfabriek. Philips liet vorige maand bij de presentatie van de winstcijfers over het derde kwartaal weten dat de onderneming op zoek is naar een partner voor een nieuwe grote chipfabriek, die circa 1,7 miljard gulden gaat kosten.

Philips is met een negende plaats op de wereldranglijst en een marktaandeel van 3 procent een relatief kleine speler in halfgeleiders. NEC is de op een na grootste producent met een marktaandeel van 7,4 procent.