Oman's olie

Oman heeft in vergelijking met andere Golfstaten een bescheiden olieproductie: gemiddeld bijna 900.000 vaten per dag en veel kleinere reserves. Op basis van de nu aangetoonde hoeveelheden olie zou het huidige productieniveau nog zo'n 15 jaar kunnen doorgaan. Maar volgens Brian Ward, de hoofddirecteur van Petroleum Development of Oman (PDO) en tevens de baas van Shell in het sultanaat, “gaat het veel langer duren”.

“We zijn druk bezig met de exploratie van nieuwe velden. Op het ogenblik vinden we wel veel olie, maar nog weinig hoeveelheden die winbaar zijn. Toch schat ik dat we, behalve de 5,3 miljard vaten aan reserves die zijn aangetoond, er nog zeker 4 miljard bij zullen komen. Onze reserves groeien nog steeds sterker dan onze productie.”

PDO pompt elke dag 850.000 vaten van 159 liter per stuk naar boven en andere maatschappijen voegen daar samen nog eens 50.000 vaten per dag aan toe. “We hebben twee boortorens in bedrijf voor de exploratie van nieuwe gasvelden en vier voor nieuwe olievoorkomens. Wat het aardgas betreft beschikken we nu over een reserve van 800 miljard kubieke meter en de verwachting is dat we dat gaan verhogen tot meer dan 1 miljard kuub.” (Ter vergelijking: de Nederlandse gasvoorraad wordt momenteel door de Gasunie op 2.500 miljard kubieke meter geschat).

De nieuwe driedimensionale techniek voor seismisch onderzoek, het schuin boren en via schuine en horizontale boringen produceren van olie en gas helpen ook in Oman enorm, zegt Ward. “Het stelt je in staat veel grotere gebieden bij het onderzoek te bestrijken en veel meer olie uit een veld te halen dan met de oude techniek. Dat bespaart natuurlijk veel op je productiekosten voor olie. Die hebben we hier verlaagd tot 1,33 dollar per vat.” Dat is wat meer dan in de veel olierijkere buurlanden, maar aanzienlijk lager dan bijvoorbeeld de kosten voor oliewinning op de Noordzee. Bij de huidige verkoopprijs voor het Omaanse 'zwarte goud' van 18 à 20 dollar per vat is de productie zeer winstgevend en in feite de kurk waarop het land drijft. Wanneer alle kosten worden meegeteld, ook die van de exploratie en het terugpompen in de bodem van grote hoeveelheden water die met de oliewinning naar boven komen, dan bedragen de kosten 3,74 dollar per vat.

PDO begint binnenkort met een nieuw systeem: 'Seismic 2000', dat de doelmatigheid bij de exploratie nog verder moet opvoeren, zegt Ward. “Daarbij breken we met alle traditionele werkmethodes. We gaan de gegevens en ervaringen van alle met Oman vergelijkbare gebieden in de wereld waar naar olie en gas wordt gezocht, onderzoeken. Dat doen we samen met andere oliemaatschappijen, onze concurrenten en met andere bedrijven die gespecialiseerd zijn in geologisch onderzoek, seismiek en andere technieken.”

Volgens sultan Qaboos gaat PDO binnenkort ook onderzoeken of er olie of gas onder de Omaanse wateren (de Golf van Oman en de Arabische Zee) te vinden is en krijgt het bedrijf hiervoor een concessie.