Nu overleg over relaties; Noord-Korea en Japan zijn het eens

TOKIO, 14 NOV. Noord-Koreaanse en Japanse politici hebben vandaag in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang overeenstemming bereikt over de voorwaarden voor onderhandelingen over normalisering van de betrekkingen tussen beide landen.

Het bezoek van de Japanse politici aan Noord-Korea heeft tegelijkertijd plaats met het eerste bezoek aan hun moederland van Japanse vrouwen die in de jaren vijftig naar Noord-korea zijn geëmigreerd.

Noord-Korea wil niet langer vasthouden aan zijn geïsoleerde positie op het internationale toneel, zo luidt volgens berichten in de Japanse pers de conclusie van de Japanse delegatie. De krant Asahi citeerde vandaag een secretaris van de Noord-Koreaanse Arbeiderspartij als volgt: “Het gegeven dat wij met Japan geen diplomatieke relaties hebben, past niet in de huidige trend waarbij alle Aziatische landen hun relaties verbeteren.” De Japanse delegatie die tot vandaag een bezoek brengt aan Noord-Korea staat onder leiding van veteraan Yoshiro Mori, parlementslid en voormalig secretaris-generaal van de regerende Liberaal Democratische Partij, en heeft in Pyongyang drie dagen lang gesproken met hoge partijfunctionarissen.

Breekpunt voor de onderhandelingen leek deze week wederom de Japanse verdenking te worden dat Noord-Koreaanse agenten in het verleden een tiental Japanse burgers hebben ontvoerd. Noord-Korea stemde vanmorgen echter op het laatste moment in met een onderzoek naar de kwestie onder de omschrijving 'spoorloos verdwenen personen'. Eerder deze week noemde Noord-Korea de verdenking nog een “leugen”. Twee jaar geleden liepen Noord-Koreaanse onderhandelaars wegens deze kwestie woedend weg van de onderhandelingstafel.

Deze week bezochten vijftien Japanse vrouwen, die in de jaren vijftig met hun Koreaanse echtgenoten naar Noord-Korea zijn geëmigreerd, voor het eerst sind hun vertrek weer hun familie in Japan. Zo'n 1.800 Japanse vrouwen zijn destijds naar Noord-Korea vertrokken. Geen van hen heeft sindsdien ooit weer familie ontmoet. De strakke organisatie van het vijfdaagse bezoek bracht een Japanse televisiecommentator tot de vraag of de Noord-Koreanen soms bang waren dat de vrouwen hier te veel vrijheid zouden proeven. Van de vrouwen zelf kwam echter tijdens het bezoek geen onvertogen woord over Noord-Korea. De Japanse televisie toonde eerder deze week beelden van de vrouwen die voor hun vertrek uit Pyongyang gezamenlijk hun eer betoonden aan wijlen Kim Il-sung, de stichter van Noord-Korea.

    • Hans van der Lugt