Kohl wist niets van smokkel van plutonium

BONN, 14 NOV. De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, heeft gisteren tegenover een parlementaire enquête-commissie verklaard niets te hebben geweten van een plutonium-smokkelzaak, die in 1994 door de Duitse geheime dienst werd ontdekt.

In dat jaar doken op verschillende plaatsen in Duitsland kleine hoeveelheden plutonium op die volgens de Duitse regering door armlastige Russische militairen en kernfysici zouden zijn verkocht. Vooral de ontdekking in augustus van 363 gram plutonium in een passagiersvliegtuig dat onderweg was van Moskou naar München trok de aandacht. Later kwamen Duitse journalisten met verhalen dat de smokkel door Duitsland op touw zou zijn gezet om internationaal goede sier te kunnen maken. Ze wezen met de beschuldigende vinger naar veiligheidschef Bernd Schmidbauer. (Reuters)