Kabelwereld zoekt schaalvergroting

Kabelbedrijven UPC en Telekabel maakten gisteren fusieplannen bekend. Mogelijk ontstaat Nederlands grootste kabelexploitant.

AMSTERDAM, 14 NOV. De uit de nutswereld afkomstige kabelbranche heeft definitief een bedrijfslevenjasje aangetrokken. Net als elders in ondernemingsland volgen fusies en overnames elkaar in hoog tempo op. Schaalvergroting is ook onder 'kabelaars' het toverwoord.

Twee weken geleden begon Koninklijke PTT Nederland (KPN) exclusieve onderhandelingen over de verkoop van zijn kabeldochter Casema (1,1 miljoen aansluitingen, onder meer in Den Haag en Utrecht) aan de concurrerende telecom-gigant France Telecom. Gisteren maakten de kabelbedrijven UPC en Telekabel bekend hun activiteiten te willen samenvoegen, waardoor Casema mogelijk gepasseerd wordt als grootste op de Nederlandse kabelmarkt.

Mogelijk. Want hoe groot het nieuwe 'United Telekabel' zal worden is nog niet duidelijk. Alles is afhankelijk van de toekomst van het Amsterdamse kabelnet A2000, met 525.000 aansluitingen. UPC wil ook Amsterdam in de fusie inbrengen, maar het heeft slechts 50 procent van de aandelen. De andere helft is in handen van de Amerikaanse kabelmaatschappij US West, die zich vanochtend in de pers verbaasd uitliet over het feit dat ze niet bij de fusiebesprekingen betrokken is geweest.

Zonder Amsterdam eindigt het nieuwe United Telekabel slechts op de tweede plaats. Telekabel is in handen van de Gelderse energiemaatschappij Nuon en beschikt over een net van ongeveer 600.000 kabelaansluitingen in het oosten en noorden van Nederland. UPC is volledig eigenaar van de kabelbedrijven in Eindhoven (85.000 abonnees) en Zuid-Oost Brabant (Combivisie met 140.000 aansluitingen).

Directeur Hans Wolfert van UPC Nederland zegt niet om US West heen te willen. Maar volgens hem is het ook zonder de toestemming van de Amerikaanse kabelmaatschappij mogelijk het Amsterdamse A2000 in de samenwerking in te brengen. Hoewel de aandelen tussen UPC en US West gelijkelijk zijn verdeeld, levert UPC in de raad van bestuur van A2000 de algemeen directeur, Wolfert zelf namelijk. En dat geeft volgens Wolfert in de besluitvorming de doorslag. De fusie van UPC (dat volledig in handen is van het Amerikaanse United International sinds Philips haar aandelen heeft verkocht) en Telekabel is mede het gevolg van de strijd om Casema, eerder dit jaar. Telekabel en UPC hebben samen op het bedrijf geboden, maar ze werden afgetroefd door France Telecom. Aanvankelijk zat ook US West aan tafel, maar de Amerikanen hielden het volgens Wolfert na anderhalve maand voor gezien om uiteindelijk een zelfstandig bod uit te brengen.

Tijdens de besprekingen over het bod is het volgens Wolfert ook gegaan over samenwerking tussen de partijen. De verbaasde reactie van US West heeft de UPC-directeur dan ook weer verbaasd. De reden van de alleingang van US West is volgens Wolfert gelegen in de opstelling van de Amerikanen die bij hun activiteiten een dominante positie nastreven en geen genoegen nemen met minderheidsparticipaties.

    • Jaco Alberts