Handelsblatt: VW koopt Rolls Royce

ROTTERDAM, 14 NOV. Het Duitse Volkswagenconcern in Wolfsburg wordt de nieuwe eigenaar van het legendarische Britse merk Rolls Royce. Dat meldt het Duitse Handelsblatt. Volgens het blad hebben andere bieders als BMW, General Motors en Toyota het afgelegd tegen Volkswagen. Het bedrijf zou anderhalf miljard Duitse mark voor Rolls Royce willen betalen.

Eerder werd bekend dat de huidige eigenaar van Rolls Royce, de Britse machine- en wapenfabrikant Vickers dat bedrag voor Rolls Royce wil hebben. Eind vorige maand maakte Vickers, dat ook het zustermerk Bentley maakt, bekend van Rolls Royce af te willen. Toen werden ook Daimler Benz en Fiat als belangrijke gegadigden genoemd.

Bestuursvoorzitter Colin Chandler van Vickers zei vorige maand dat zijn onderneming niets meer kan betekenen voor Rolls Royce Motor Cars. Vickers heeft de autofabriek weten te behoeden voor de ondergang tijdens de laatste recessie. Het zou nu zo gezond zijn dat groei weer mogelijk is, maar dat vergt investeringen die Vickers niet bereid is te doen, omdat autoproductie niet tot de kernactiviteiten wordt gerekend.

Uit de cijfers over de eerste negen maanden van dit jaar blijkt dat Rolls Royce tot dan toe 1.396 auto's heeft geproduceerd, negen procent meer dan in dezelfde periode van het vorige jaar. Dat heeft echter niet veel winst opgeleverd, omdat de auto's tegen gereduceerde prijzen aan de man moesten worden gebracht. Dat komt doordat kandidaat kopers weten dat er midden volgend jaar nieuwe modellen op de markt komen.

Dat Rolls Royce Motor Cars naar een nieuwe, niet-Britse eigenaar eigenaar gaat stond eigenlijk al vast omdat binnen het Verenigd Koninkrijk geen noemenswaardige auto-industrie meer bestaat. Ook een management buy out is hoogst onwaarschijnlijk. BMW leek tot dusver de beste kandidaat, maar het Duitse concern heeft zich ernstig verrekend met de koop van Rover en zou om die reden weifelachtig zijn met het doen van een serieus bod. BMW maakt overigens al motoren voor Rolls Royce en Bentley.

Een serieuze hindernis voor VW kan nog worden gevormd door Rolls Royce Plc., dat samenwerkt met BMW. Deze voormalige eigenaar van Rolls Royce Motor Cars legt zich uitsluitend toe op vliegtuigmotoren. Het bedrijf staat inmiddels op grote afstand van zowel Vickers als Rolls Royce Motor Cars, maar heeft uit de toenmalige transactie wel het recht op veto behouden als het gaat om de verkoop van de merknaam Rolls Royce. Die naam, gestold in de zilveren engel op de grill is overigens wel het waardevolste onderdeel van het bedrijf. Rolls Royce Plc. kan dus nog grote invloed uitoefenen.