Goedkoop overweegt ontslag na kritiek

ROTTERDAM, 14 NOV. Bert Goedkoop overweegt naar aanleiding van kritiek op zijn functioneren te stoppen als bondscoach van het Nederlands vrouwenvolleybalteam. Hij zei dat gisteren in het tv-programma Barend en Van Dorp.

De clubcoaches Appie Krijnsen (VVC) en Agnes Brunninkhuis (AMVJ) hebben de afgelopen weken felle kritiek geuit op de werkwijze van Goedkoop. De coach zou de jonge speelsters psychisch kapot maken. Ook zou hij ze aan hun lot overlaten en voortdurend uitschelden. Drie volleybalsters van AMVJ zouden na een verblijf bij Oranje met eetstoornissen zijn teruggekeerd bij hun club.

Volgens Goedkoop doen deze trainers de uitspraken uit frustratie. Omdat de speelsters bij de Olympische Spelen in 2000 een medaille willen halen, zijn ze uit de competitie gestapt. Krijnsen zag vijf speelsters bij VVC vertrekken.

De sportkoepel NOC*NSF, dat het programma van het nationale vrouwenteam financieel steunt, gaat zich mengen in de zaak rond Goedkoop. “We willen weten hoe belangwekkend die uitspraken zijn geweest”, zei Jan Loorbach, chef de mission voor de Olympische Spelen in Sydney 2000 en voorzitter van de bestuurcommissie topsport. “Het is belangrijk dat een ploeg goed functioneert. Door grote druk van een coach mogen sporters niet in de knel raken.” Afhankelijk van de bevindingen zal de sportkoepel een onderzoek instellen. De Stichting Topvolleybal Nederland (TVN) heeft laten weten geen reden te zien het vertrouwen in Goedkoop op te zeggen.

Goedkoop zei gisteren in Barend en Van Dorp dat de kritiek op zijn persoon de grens heeft bereikt. “Het moet nu stoppen. Ik heb ook nog te maken met een thuis en met mijn familie. Bovendien wordt de kritiek ook geprojecteerd op de rest van het begeleidingsteam. Daar word ik echt boos van”, zei de coach, die vandaag een gesprek zou hebben met TVN. Hij pleit voor een vrouwelijke vertrouwenspersoon.