Fortis heeft allang tweede thuismarkt in België

ROTTERDAM, 14 NOV. Wat ING nog maar moet krijgen, heeft de kleinere concurrent Amev/VSB al zes jaar: een tweede Europese thuismarkt, in België. De overnameplannen die ING afgelopen week voor Bank Brussel Lambert, de BBL, ontvouwde (prijskaartje: 9 miljard gulden) hebben de expansie deze week van Fortis flink in de schaduw gesteld.

De Nederlands-Belgische bank en verzekeraar, die in 1990 als eerste grote financiële instelling een grensoverschrijdende fusie aankondigde, is inmiddels wel gewend door de nakomers overvleugeld te worden. Snel expanderende financiële concerns als ABN Amro en ING, die later en binnen de nationale grenzen fuseerden, trekken met hun miljardendeals meer aandacht. De acquisitie door Fortis van een fors extra aandelenbelang in de Belgische bank ASLK kon daar woensdag weinig aan veranderen. Ook al ging het om ruim 1,1 miljard gulden.

In 1990 besloten de Nederlandse verzekeraar Amev, de spaarbank VSB en de Belgische verzekeraar AG de handen ineen te slaan, waardoor twee runners up op hun eigen markt met een klap een flinke schaalvergroting bereikten. Zij waren te klein om zelfstandig op hun thuismarkt en elders in Europa op overnamepad te gaan. Het grote voordeel van de fusie was dat zij hun financiële buffers konden samenvoegen en zo hun kapitaal intact hielden. Bij een overname, zoals ING nu in petto heeft voor BBL, moet het Nederlandse concern de betaalde overnamepremie voor de aandelen van BBL van zijn financiële buffers aftrekken. Dat is wel zo prudent, vinden de conservatieve financiers en hun toezichthouders. Bij BBL kost dat ING 4,5 miljard gulden.

Door de fusie bleef de positie van Fortis op zijn twee thuismarkten onveranderd. Toen andere banken en verzekeraars ook gingen fuseren, moest Fortis opnieuw in de geldbuidel tasten om bij te blijven. Met het oog op de eenwording van de Europese financiële markten na de komst van de euro in 1999 streven ook concerns als ING en ABN Amro al jaren naar een tweede thuismarkt in Europa, bij voorkeur om de hoek. Pas als de overname van BBL een feit is, kan ook ING zich op een tweede markt voorstaan. ABN Amro beschikt inmiddels in de Verenigde Staten over een goede positie, maar ook deze bank is nog altijd op zoek naar een buitenkansje in een van de buurlanden.

Door de fusie in 1990 is Fortis in staat geweest om forse acquisities te verrichten. Inmiddels beschikt het concern met de bank NMKN en met de grotere ASLK, nummer 76 in de Europese bankentop-100, over een bancaire dochter in België. Met partner AG was er al een sterke positie op de Belgische verzekeringsmarkt.

De positie in de Nederlandse bankensector is eind vorig jaar versterkt via de zakenbank MeesPierson waarvoor 2,5 miljard gulden neergeteld werd. Tot die tijd was Fortis met de VSB vooral actief als spaarbank. Deze nieuwe combinatie bezet nummer 86 op de Europese bankenranglijst, zo'n tien plaatsen achter ASLK.

Naast Europa moet Fortis ook de belangen in zijn Amerikaanse verzekeringsbedrijven veilig stellen. Gisteren kocht het concern daarom een Amerikaanse uitvaartverzekeraar voor 350 miljoen gulden. Ook daar verkeert de verzekeringswereld in een fusieproces, dat middelgrote en kleine spelers dreigt te vermalen. Net als in Europa is het kiezen tussen verkoop en uitbreiding. Zelfs binnen een niche als het uitvaartwezen moet geacquireerd worden om niet tussen wal en schip te vallen.