Damrak hoger na aantrekken van dollarkoers

AMSTERDAM, 14 NOV. De oplopende koers van de dollar betekende vanmorgen een welkome steun voor de aandelen op het Damrak. De dollar was hoger, de obligatiemarkt trok aan. Met name de aandelen van banken en verzekeraars deden het goed.

AMSTERDAM De AEX-index noteerde rond het middaguur 8,37 punten hoger op 855,31 na eerder op meer dan tien punten winst te hebben gestaan. De vriendelijke stemming was vooral te danken aan de betere dollar. Die trok vrijdagochtend, door de oplopende spanningen tussen de VS en Irak, een cent aan tot ruim 1,9540 gulden. Eerder in de week was de munt nog onder de 1,92 gulden gedaald. Bovendien was Wall Street gisteren 86 punten hoger gesloten en herstelde de effectenbeurs in Hongkong vanmorgen met 2,4 procent. Alleen Tokio was in mineur en zakte met 2,2 procent.

De omzet was niet erg hoog in Amsterdam, waar de koersen stegen in lijn met de rest van Europa. Ook de obligatiemarkt was vriendelijk en noteerde zo'n twee dubbeltjes hoger, waardoor de rente op de tienjarige staatslening weer net onder de 5,6 procent uitkwam. Handelaren wachtten op de bekendmaking vanmiddag van de Amerikaanse consumentenprijsindex en cijfers over de detailhandelsomzet in oktober.

Nutrica was samen met het beweeglijke ASM Lithography koploper. Nutricia ging met bijna 4 procent ofwel 1,70 gulden omhoog tot 55,30 gulden. ASM Lithography klom 3,40 gulden tot 136,50 gulden. De financiële waarden verbeterden behoorlijk wegens de goede tijdingen van de afgelopen dagen. Aegon boekte een flink hogere winst en stelde zijn prognose voor het gehele jaar naar boven bij. Beleggers honoreerden dat met een koersstijging van het verzekeringsaandeel met 2,10 gulden tot 160,10 gulden. Fortis Amev, nu eigenaar van ruim 74 procent van ALSK, steeg 1,80 gulden tot 76,90 gulden. ING, met uitzicht op de aankoop van BBL, trok vier dubbeltjes aan tot 80,40 gulden.

Slechter verging het DSM. Dat fonds verloor twee dubbeltjes op 174,90 gulden. Océ moest nog eens 0,80 gulden afstaan op 199 gulden.

NEW YORK De effectenbeurs van New York was gisteren wisselvallig, maar het Dow Jones-gemiddelde eindigde wel 86,44 punten hoger op 7487,76 punten. De handelaren keken uit naar een toespraak van Alan Greenspan, de president van de Amerikaanse centrale banken. Die herhaalde in grote lijnen zijn rede van twee weken geleden en zei dat de financiële crisis in Azië vrijwel geen gevolgen heeft voor de VS. Wel kunnen volgens hem de winsten van grote Amerikaanse bedrijven de negatieve gevolgen ervan ondervinden.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio is vandaag flink lager gesloten onder invloed van groeiende bezorgdheid over de Japanse economie en de gezondheid van de banksector. Het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen daalde met 344,75 punten (2,23 procent) tot 15.082,52 punten. De beursindex kwam in de loop van de dag voor het eerst sinds juli 1995 onder de grens van 15.000 punten. Daarmee groeide de onrust over de vermogenspositie van Japanse banken, waarvan het aandelenbezit zwaar meetelt voor de berekening van het eigen vermogen. Een Nikkei-gemiddelde van minder dan 15.000 punten betekent dat een groot aantal banken niet meer voldoet aan de internationale minimum-vermogensnorm.