Buy? Cell

De FIOD over de beursvloer, zes arrestaties, het plotselinge vertrek van een commissaris van het beursbedrijf. Niets lijkt de Amsterdamse effectenbeurs van een nieuwe promotiecampagne te kunnen weerhouden. Een paar dagen geleden verscheen de eerste advertentie in de Nederlandse pers. “If you can make it there, you can make it anywhere”, luidt het motto.

Wat moet de doorsnee lezer na de deceptie van grootschalige beursfraude nog geloven? “Wist u bijvoorbeeld dat meer dan de helft van het belegde geld op onze beurs afkomstig is van buitenlandse beleggers?”, vraagt de advertentie.

Voor wie de berichtgeving over het vermeende witwassen via Zwitserland en de Antillen heeft gevolgd, kan dit nauwelijks als een verrassing komen.

De inhoud van de advertentie doet vermoeden dat ook de tekst voor meer dan de helft afkomstig is van buitenlanders. Over 'onze' mooie Nederlandse bedrijven: “Van de 50 grootste ter wereld zijn er een aantal Nederlands. Bekijken we onze bedrijven in hun specifieke sectoren, dan scoren ze vaak bij de eerste drie”, reutelt de copywriter.

Nee, dan ziet de paginagrote advertentie van de Rabobank er heel wat beter uit. Deze week werd de belegger verteld dat de aandelen van de banken en verzekeraars het al jaren beter doen dan het beursgemiddelde. De bank ziet ING zelfs als meest veelbelovende aandeel: “Gezien de ruime oorlogskas heeft ING positieve verrassingen voor ons in het vat”, zo weet de Rabobank al op dinsdag. Nog diezelfde avond komt het nieuws over het ING-bod op BBL, maar de advertentie verschijnt pas op woensdag. Zo heb je natuurlijk niets aan voorwetenschap.

    • Erik van der Walle