Borst trekt opmerking bedreiging weer in

DEN HAAG, 14 NOV. Minister Borst (Volksgezondheid) heeft zich gisteren telefonisch verontschuldigd bij haar voormalige adviseur dr. R. Scheerens voor de overlast die zij hem heeft bezorgd. Dit heeft haar woordvoerder verklaard. De opschudding ontstond nadat Borst in het dinsdag uitgezonden televisieprogramma Den Haag Vandaag had gezegd dat onderzoek naar mogelijke bezuinigingen op de uitgaven voor medische hulpmiddelen was vertraagd doordat Scheerens telefonisch was bedreigd.

Deze zou om die reden ook van een vervolgopdracht hebben afgezien.

Die lezing bleek onjuist. De bedreiging, waaraan Scheerens overigens niet zwaar tilde, had pas plaats na publicatie van het onderzoeksrapport. Van een vervolgopdracht zou nooit sprake zijn geweest, aldus Scheerens. Hij had er, volgens de woordvoerder, begrip voor dat Borst in de context van het verder niet uitgezonden gesprek over haar beleid op vragen over de trage gang van zaken bij de hulpmiddelen hiervan had gerept.

Ook in de brief die zij gisteren aan de Tweede Kamer heeft gezonden schrijft Borst dat de bedreigingen niet van invloed zijn geweest op de gang van zaken. “Het heeft niet geleid tot een lagere 'opbrengst' aan bezuinigingen”, aldus Borst. “Betrokkene heeft zijn rapport afgerond en dat is u op 24 februari 1995 toegezonden.” De minister herhaalt haar eerdere toezegging om begin januari met een plan van aanpak te komen voor kostenbeheersing op het terrein van hulpmiddelen, zoals hoorapparaten, rolstoelen en elastische kousen. De Kamer klaagde maandag, tijdens de begrotingsbehandeling van Volksgezondheid, over de trage gang van zaken op dit terrein.