Amerikaans Congres schrapt betaling VN

WASHINGTON, 14 NOV. Republikeinse leiders in de Verenigde Staten hebben gisteren 819 miljoen dollar aan achterstallige contributie tegengehouden die de regering-Clinton wil betalen aan de Verenigde Naties. Ook werd 3,5 miljard dollar krediet aan het IMF geschrapt uit een begrotingsvoorstel van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Republikeinse maatregel werd ondersteund door het Huis van Afgevaardigden, dat het begrotingsvoorstel met een overgrote meerderheid aannam. Later stemde ook de Senaat in met het schrappen van de VN-contributie en het IMF-krediet.

De Republikeinen willen hiermee de steun van Clinton afdwingen om niet langer geld beschikbaar te stellen aan groepen buiten de VS die legalisering van abortus propageren. Directe regeringshulp aan lobbyisten die legalisering van abortus voorstaan is in de VS verboden. In de huidige begroting van Buitenlandse Zaken wordt echter 350 miljoen dollar beschikbaar gesteld aan organisaties voor gezinsplanning, die volgens Republikeinse leden van het Congres verkapt de legalisering van abortus steunen. De 350 miljoen dollar moet volgens de Republikeinen worden geschrapt.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Madeleine Albright, reageerde verontrust op de beslissing van het Congres. “Is het voorstelbaar dat wij over terugbetaling van onze schulden aan de VN praten op een moment dat wij de Verenigde Naties vragen op te treden om Irak te laten voldoen aan de wapeninspecties”, zei zij gisteren verontwaardigd. Het niet voldoen van de betalingsachterstanden ondermijnt volgens Albright de invloed van de VS in de volkerenorganisatie.

De begroting is voor goedkeuring gestuurd naar de president. Het geld voor het IMF was bestemd voor een fonds waaruit “noodgevallen” worden gefinancierd - landen die op korte termijn steun kunnen gebruiken. Komend voorjaar kan opnieuw over de IMF-bijdrage worden beslist.

Het Republikeinse lid van het Huis van Afgevaardigden Chris Smith zei dat de Republikeinse leider in het Huis, Newt Gingrich, de anti-abortusbeweging een “absolute belofte” had gegeven. (Reuters)