Wat geven we op 5 december?; Speelgoed-tips voor hulp-Sinterklazen

Pop-up boeken beloven dit jaar een succes te worden: speels leerzaam en inventief. Ook in bordspelen is en groete varieteit - 101 Dalmatiers, Dinosauriers - maar de kwaliteit laat vaak te wensen over. Knutselpaketten blijken vaak maar een of twee maal te gebruiken en zijn dus relatief duur. Klassiekers als Lego en Playmobiel blijven aantrekkelijk door nieuwe systemen

Het besproken speelgoed is verkrijgbaar bij de grotere speelgoedzaken, warenhuizen en boekwinkels. Marvin's Magic Shop is alleen te koop bij de Bijenkorf. Alle genoemde prijzen zijn richtprijzen.

Kunst

Hoe krijg je een kind mee naar een museum? Door het na afloop pannenkoeken te beloven of één schilderij uit te laten zoeken, daar iets over te vertellen en dan weer het museum uit? Er is nog een derde oplossing: het Kunst Pakket Junior. Daarin zitten spannende pop-ups, flapjes en draaischijven van meer dan 60 kunstwerken. Kinderen kunnen een beroemd kunstwerk van binnen bekijken, kleuren mengen met een tol, ontdekken welke trucs een schilder toepast en hoe een kubistische koe er uit ziet. Daarna kunnen ze met het werkboek aan de slag. (Uitg. Ploegsma, v.a. 10 jr, ƒ 39).

101 Echte Dalmatiërs

Net zoals in de gelijknamige film moeten in het bordspel 101 Echte Dalmatiërs puppy's worden gered uit de klauwen van Cruella de Vil. Voordat het spel kan beginnen, moet er eerst eindeloos worden gepeuterd om bijna zeventig (!) benodigde kartonnen kaartjes en andere spelbenodigdheden gebruiksklaar te maken. Telkens als de over het bord rondrennende puppy's het kasteel van Cruella bereiken, mogen ze een nest vriendjes meenemen. Maar Cruella scheurt rond in haar bolide en dat compliceert de zaak. Spannend is het spel zelden, onhandig wel, met een veel te klein bord vol kartonnen hulpstukken. (v.a. 4 jr, 2-4 spelers, ƒ 39,50, MB)

Maskers maken

Het tot 'Speelgoed van het jaar 1997' uitgeroepen knutselpakket Maskers maken bevat alles wat nodig is om hetzelfde gipsen bloemenmasker te kunnen maken als op de verpakking staat. De aanwijzingen in het bijgeleverde foldertje zijn goed te volgen. Alleen het urenlange wachten op het drogen van gips en verf was niet voorzien. Als het masker klaar is, is de doos leeg en de verf op. Het masker is bovendien veel te zwaar voor een kindergezicht. (v.a. 6 jr, ƒ 25,95, SES)

Lego Technic

Voor kinderen die bouwen èn computeren leuk vinden, is er de Lego Technic-onderzeeër, een bouwdoos met CD-Rom. De CD-Rom bevat bouwinstructies en animatie, is geschikt voor Windows en Macintosh en makkelijk in het gebruik. De onderzeeër heeft een luchttank, die je kunt vullen en waarmee je verschillende pneumatische functies kunt laten werken. Ook kinderen zonder noemenswaardige technische knobbel kunnen met de CD-Rom de onderzeeër bouwen. (7-12 jr. ƒ 119, Lego)

Kindercomputer

De speel- en leercomputer 'Sprekend fonetisch ABC' heeft de vorm van een echte laptop, met een klep waaronder zich een veelkleurig toetsenbordje bevindt; de toetsen zijn van symbooltjes voorzien (de a is arm, de b is bus, etc.), het scherm is veel kleiner en zwart-wit. Het ABC is voor kinderen vanaf 4 jaar, die spelenderwijs leren hoe je moet spellen en tellen. De verschillende opdrachten kunnen met een doorzichtige 'muis' worden ingesteld. Dat het apparaat in China is gemaakt, blijkt bij het spelen van 'De eerste letter'; wie de R van Roos indrukt hoort: “Luh van Lllóóós. (ƒ 129,95, Vtech)

City Café Playmobil

Misschien moeten café-eigenaren die verzekerd willen zijn van opvolging door een van hun kinderen het City Café Playmobil System X cadeau geven. Kunnen ze vast oefenen. Met een toog, stoelen, tafels, dienbladen, glazen, bestek, een kassa en zelfs een bloembak voor de deur. Bij dit nieuwe systeem van Playmobil moeten nogal wat attributen met kleine tussenstukjes in elkaar worden gezet, maar dat maakt het wel fantasierijker dan het gewone Playmobil. (v.a. 4 jr, ƒ 59,95)

Broches maken

Het lijkt eenvoudig: leng gipspoeder aan met water, giet dat in malletjes, plak er speldjes aan vast, laat dat een dag drogen, haal de broches uit de vormen, beschilder ze en je hebt dertien broches. Maar enige handigheid is bij dit soort hobbydozen wel vereist. Het gipspapje moet namelijk wel de juiste consistentie hebben, zodat de speldjes er niet in wegzakken. En als je na een dag probeert om de speldjes heelhuids uit de vormen van hard dun plastic te halen, wil er nog weleens een dolfijnenstaart of muizenneus sneuvelen. De voorraad gips is na twee keer op en de hardplastic mallen gaan ook niet veel langer mee; rubber was heel wat handiger geweest. (v.a. 6 jr ƒ 14,95, SES)

The Lost World

Jurassic Park is een nieuwe aanplant in het tegenwoordige spelletjes-oerwoud. De kinderen waren er best over te spreken en ik moet zeggen, als lid van het dinosaurussen-team, kreeg ik ook wel trek in een mensje. Doel is om zo snel mogelijk mensen in veiligheid te brengen voor de vleesetende dinosauriërs. Advies: zet de sterkste spelers in het mensen-team, want dat is structureel aan de zwakke kant. (v.a. 8 jr, ƒ 44,95, MB)

Goochelen

De verkoper bij de Bijenkorf had speciaal een cursus goochelen gevolgd om de trucs zo aanschouwelijk te maken. Munten verdwenen, de aangewezen spelkaart werd zonder aarzelen tevoorschijn gehaald en balletjes werden uit bekertjes getoverd. De trucjes in Marvin's Magic Shop, een doos 'speciaal gemaakt door topprofessionels voor jonge goochelaars', ogen eenvoudig, maar zijn te ingewikkeld. Bovendien is de Engelse handleiding zeer onduidelijk. Ouders die hun kind de eerste beginselen van het goochelen willen bijbrengen, kunnen beter kiezen voor een eenvoudig kaartspel of munten. (5-14 jr, ƒ 49,95).

Wiskunde

Kinderen die het Wiskunde Pakket van Ron van der Meer en Bob Gardner openslaan, zijn meteen gefascineerd door de driedimensionale piramide die openspringt. Links en rechts op de eerste twee pagina's van het boek staat interessante informatie over het oude Egypte en de farao's. Het Wiskunde Pakket is een speels boek voor kinderen die graag rekenen. Er staan sommen over ijsjes en schatzoeken in die met behulp van pop-up figuren en schuivende afbeeldingen opgelost kunnen worden. (v.a. 10 jr, ƒ 25).

  • Dana Linssen
  • Marie-José Klaver
  • Carolien Roelants
  • Tonny Schoemaker
  • Gijsbert van Es
  • Tom Rooduijn