VS waarschuwen burgers voor aanslagen

WASHINGTON, 13 NOV. De Amerikaanse overheid heeft naar aanleiding van de moord op vier Amerikanen in de Pakistaanse stad Karachi haar burgers in het buitenland gewaarschuwd voor terroristische aanslagen.

Gisteren werden in Karachi vier Amerikaanse werknemers van de Texas Oil Company en hun Pakistaanse chauffeur doodgeschoten. Hoewel er geen hard bewijs voor is, lijken twee rechtszaken in de VS tegen Pakistaanse burgers met deze aanslag samen te hangen. Minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright, die vorige week Pakistan bezocht, beloofde gisteren “alles te doen om de daders van deze verschrikkelijke misdaad op te sporen”. Twee onderzoeksteams van de FBI en de CIA reisden vandaag naar Pakistan.

Op dit moment staan twee van terrorisme verdachten Pakistanen in de VS voor de rechter. Gisteren werd in New York Ramzi Ahmed Yusef schuldig bevonden aan het beramen van de bomaanslag op het World Trade Center (WTC) in New York van februari 1993, terwijl mede-verdachte Eyad Ismoil schuldig werd bevonden aan het plaatsen van de autobom in het WTC. Bij de aanslag kwamen zes mensen om en raakten ongeveer duizend anderen gewond. Volgens een ondervrager heeft Yusef gezegd teleurgesteld te zijn over het lage dodental. Zijn bedoeling zou zijn geweest de hele toren te laten instorten. Yusef wilde protesteren tegen Amerikaanse steun aan Israel. In Fairfax, Virginia, overlegt momenteel een jury over de strafmaat voor Mir Aimal Kansi, eveneens een Pakistaan. Hij is schuldig bevonden aan de moord op twee medewerkers van de CIA en het verwonden van drie anderen en kan de doodstraf krijgen. Kansi zou in januari 1993 auto's met CIA-personeel hebben beschoten die stonden te wachten voor het hoofdkwartier in Langley, Virginia. Kansi werd vooral gedreven door woede over de Golfoorlog tegen Irak van 1991. (AP, Reuters)